fbpx
Сьогодні
16:24 15 Чер 2024

Зеленський заявив, що на саміті миру представлені всі частини світу та континенти

Фото: Скриншот з відео

Україні вдалося зібрати 101 країну та міжнародну організацію на інавгураційному Саміті миру, що розпочався у Швейцарії 15 червня: тут представлені всі частини світу і континенти.

Про це заявив президент Володимир Зеленський у заяві для ЗМІ, яку виголосив разом із Президенткою Швейцарської Конфедерації Віолою Амхерд, інформує Телеграм Глави держави.

"Сьогодні на саміті представлені всі частини світу і континенти, різні нації, географічно великі й менші, кожен політичний полюс нашого світу: Латинська Америка, Близький Схід, Африка, Європа, Азія, Тихоокеанський регіон, Австралія, Північна Америка.

Погляди, ідеї та лідерство кожного народу для нас однаково важливі. Все, про що буде домовлено сьогодні на саміті, стане частиною такого потрібного нам миротворчого процесу. Вірю, що ми побачимо тут, на саміті, як твориться історія", підкреслив Глава Української держави.

Зеленський наголосив, що сьогодні – день спільного успіху.

"День, коли ми спробуємо дати шанс дипломатії. Україна ніколи не хотіла цієї війни. Це злочинна та абсолютно не спровокована агресія Росії. Єдиний, хто її бажав – це Путін, але у будь-якому випадку світ сильніше. Саме тому народилася Формула миру.

Формула єднання світової більшості заради миру, заради повної дієвості цілей та принципів Статуту ООН, міжнародного права, а отже і глобальної безпеки. Це те, що близьке кожній нації світу. Саме тому нам вдалося об'єднати тут, у Швейцарії, 101 країну та міжнародну організацію", – відзначив українский лідер.

Як зауважив він, деякі інші країни та їхні лідери теж виявили зацікавлення у Саміті і відреагували на миротворчий імпульс Формули миру.

"Навіть якщо сьогодні їх тут немає, нам вдалося успішно повернути світу ідею, яка полягає в тому, що колективні зусилля здатні зупинити війну та встановити справедливий мир. Ця ідея точно спрацює, бо світ має силу", – наголосив Зеленський.

Президент нагадав, що Формула миру була презентована на зустрічі Групи двадцяти в Індонезії, після цього відбулися чотири зустрічі радників національної безпеки, "і кожна зустріч наближала світ до першого саміту миру".

Зеленський Саміт миру

Фото: Скриншот з відео

"Спочатку була зустріч у Копенгагені, Данія, де була закладена гарна основа. Друга – у Джидді, у Саудівській Аравії – фантастична гостинність, яка допомогла нам залучити більше країн. Потім була зустріч на Мальті.

І четверта зустріч тут, у Давосі, в ній узяли участь 82 учасники. І саме після неї та моєї розмови з вами, пані Президентко Швейцарії, стало зрозуміло, що ми готові до першого саміту миру. Швейцарія допомогла надзвичайно ефективно його реалізувати, з абсолютною повагою до кожного учасника, і за це я дякую", наголосив Зеленський.

Своєю чергою, Амгерд заявила, що світ має підготувати основу для мирних переговорів між Україною та росією.

Зі слів голови Федеральної ради Швейцарії, мирна конференція у Швейцарії має на меті "надихнути мирний процес і вжити конкретних заходів у цьому напрямку".

Амгерд також наголосила, що росія своєю агресією проти України "найбільш серйозним чином порушила" мирний порядок, заснований на правилах, в основі якого лежить Статут ООН.

Що відомо про Глобальний саміт Миру

Нагадаємо, що Глобальний саміт миру триватиме 15-16 червня на курорті Бюргеншток у центральній Швейцарії.

У мирній конференції візьмуть участь понад 90 делегацій, зокрема 57 глав держав та урядів з усього світу. Росію на саміт не запрошували, вона сама неодноразово його відкидала. Усім присутнім нададуть можливість висловити своє бачення справедливого і сталого миру в Україні.

Голова Федеральної ради Швейцарії Віола Амгерд відкрила дводенний Глобальний саміт миру, присвячений обговоренню української "формули миру".

Також президент України Володимир Зеленський прибув до Швейцарії, щоб взяти участь у Глобальному саміті миру.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: