fbpx
Сьогодні
17:49 15 Чер 2024

Україна має повне право знищувати ракетні установки, з яких росіяни обстрілюють Харків, – Столтенберг

Фото: Europa Press

Україна має повне право на знищення ракетних установок, з яких росія завдає ударів по території Харкова та області.

Про це повідомляє Рубрика, посилаючись на генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга в ефірі телемарафону.

"Маємо не забувати, що ця війна розвʼязана Росією як агресором. РФ окупувала частину території України. Україна має право на самозахист. Це право включає можливість знищувати військові цілі на території Росії. Ми надали 99% військової допомоги Україні, хоча поки накладені певні обмеження на використання цього озброєння", – сказав Столтенберг.

Генсек НАТО заявив, що невдовзі Альянс послабить ці обмеження у звʼязку з наступом РФ у Харківській області.

"Росіяни атакують зі своєї території і Україна має право знищувати ракетні установки, з яких обстрілюють Харків. Обмеження поступово скасовуються, і це допоможе українцям захищатися", – відповів генсек НАТО.

Він також зауважив, що НАТО не надсилатиме своїх військових в Україну, оскільки "не є стороною конфлікту".

"НАТО із самого початку заявило, що підтримує Україну. Країни Альянсу домовилися, що здійснюватимуть підготовку українських військових, проте НАТО завжди підкреслює, що ми не є стороною конфлікту. Тому ми не посилаємо наші війська в Україну", – відповів Столтенберг.

Що відомо про дозвіл на удари по території рф

Треба зазначити, що після розпочатого нового наступу російських військ у Харківській області, деякі європейські країни розпочали кампанію призову щодо послаблення обмежень використання переданої зброї Україною.

Понад 10 країн-партнерів вже дали дозвіл на удари по російській території своєю зброєю.

31 травня президент США Джо Байден дозволив Україні завдавати ударів американською зброєю по території росії. Зазначалося, що дозвіл поширюється лише на російську територію біля Харківської області й спрямований на захист Харкова.

Крім того, міністр оборони Нідерландів Кайса Оллонгрен заявила, що 24 винищувачі F-16, які Нідерланди передадуть Україні, можуть бути використані для завдавання ударів по цілях на території російської федерації.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що партнери зробили дуже важливий і довгоочікуваний крок, дозволивши використовувати свою зброю по території Росії, але Україна продовжить працювати над розширенням зони її застосування.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: