У Словаччині Пеллегріні офіційно розпочав виконувати обов’язки президента

Петер Пеллегріні, який 7 квітня переміг на президентських виборах у Словаччині, 15 червня офіційно склав присягу та узявся до виконання обов'язків.

Про це повідомляє Aktuality.

Офіційні заходи з нагоди інавгурації нового словацького президента триватимуть до вечора 15 червня, серед них – урочиста меса та військовий парад у Братиславі.

Як розповідають у виданні, що церемонія, на якій Пеллегріні почав виконувати повноваження президента Словаччини, відбулася у Словацькому філармонічному оркестрі, де організовують символічне засідання парламенту.

На заході, куди запросили близько 400 гостей, вже колишня словацька президентка Зузана Чапутова офіційно передала повноваження Пеллегріні.

У першій промові в статусі президента Словаччини Пеллегріні згадав про нещодавній замах на прем'єр-міністра Роберта Фіцо та закликав до досягнення миру та об'єднання суспільства.

Перша офіційна поява Пеллегріні на міжнародній арені очікується вже 17 червня. Саме він представлятиме Словаччину на неформальній зустрічі лідерів ЄС у Брюсселі.

А першу закордонну поїздку – за традицією, в Чехію, – Пеллегріні здійснить 26 червня.

Нагадаємо, Пеллегріні у другому турі виборів президента Словаччини переміг прозахідного кар'єрного дипломата, проукраїнського ексглаву МЗС Івана Корчока з 53,12% голосів.

Тепер словацький прем'єр-міністр Роберт Фіцо та його союзники контролюють парламент, уряд і президентський офіс Словаччини.

Що відомо про Пеллегріні

Пеллегріні обійняв посаду прем'єр-міністра Словаччини у 2018 році після того, як Роберт Фіцо був змушений піти у відставку на тлі скандалу щодо вбивства журналіста-розслідувача Яна Куцяка та його нареченої Мартіни Кушнірової.

Партія Пеллегріні "Голос" посіла третє місце на останніх парламентських виборах. Вона увійшла до коаліції разом зі SMER – SD прем'єр-міністра Роберта Фіцо та націоналістичним молодшим партнером SNS.

Пеллегріні поділяє позицію уряду Словаччини щодо нормалізації відносин з росією, які змінилися після повномасштабного вторгнення рф в Україну.

Він також вважає санкції проти Росії малоефективними й такими, що негативно відбиваються на Словаччині. Позицію Петера Пеллегріні у медіа часто називають "антизахідною".

Пеллегріні поділяє позицію уряду Фіцо щодо відносин із Росією. Він вважає, що санкції проти Москви "в більшості випадків неефективні" і нібито негативно позначилися на жителях Словаччини.

Він не відкидає єдиного підходу Євросоюзу щодо ситуації в Україні, але зазначає, що необхідно враховувати вплив санкцій на економіку країн блоку.

Новообраний президент також виступає "за національні інтереси Словаччини" та прагне "не втягнути країну у війну".

Свіжі дописи

  • Новини

У Києві стріляли в казахського опозиціонера: прокуратура розпочала досудове розслідування

У Шевченківському районі Києва вдень 18 червня невідомий намагався застрелити казахського опозиціонера Айдоса Садикова. Потерпілий у лікарні… Читати більше

Tuesday June 18th, 2024
  • Новини

Люди в усьому світі почали втрачати інтерес до новин, – результати дослідження

В усьому світі люди дедалі більше почали відмовлятися від перегляду новин, скаржачись на нудьгу та… Читати більше

Tuesday June 18th, 2024
  • Новини

У Лондоні відбувся показ документального фільму про Дмитра “Да Вінчі” Коцюбайла

У столиці Великої Британії відбулася прем'єра документального фільму "Да Вінчі" про військового, Героя України Дмитра… Читати більше

Tuesday June 18th, 2024
  • Новини

На Київщині створили охоронні зони, щоб захистити рідкісних птахів

Чорний лелека, змієїд, підорлик малий та журавель сірий — 12 гнізд рідкісних птахів з Червоної… Читати більше

Tuesday June 18th, 2024
  • Новини

КМІС: понад 70% українців підтримують рівні права для представників ЛГБТ

70,4% українців вважають, що представники ЛГБТ-спільноти повинні мати такі ж права, як і решта громадян… Читати більше

Tuesday June 18th, 2024
  • Новини

Фонд BGV допоможе відновити домогосподарства 200 родинам у Херсонській області

Благодійний фонд BGV у Херсонській області допоможе відновити домогосподарства 200 родинам Про це пише Рубрика,… Читати більше

Tuesday June 18th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.