fbpx
Сьогодні
09:51 15 Чер 2024

У Швейцарії голова Федеральної ради Швейцарії Амгерд відкриє дводенний Саміт миру

English version here

Віола Амгерд. Фото: Denis Balibouse / Reuters

15 червня у Швейцарії голова Федеральної ради Швейцарії Віола Амгерд відкриє дводенний Глобальний саміт миру, присвячений обговоренню української "формули миру".

Про це пише "ЄП".

Програма Саміту миру передбачає пленарні засідання та дискусії за трьома пунктами "формули миру":

  • ядерна безпека,
  • продовольча безпека,
  • гуманітарний вимір.

"Саміт також пропонує можливість вперше обговорити на найвищому рівні, як і коли Росія може бути включена в цей процес. Для Федеральної ради (Швейцарії. – Ред.) розробка довгострокового рішення в кінцевому підсумку вимагає участі обох сторін",– анонсували у швейцарському уряді.

Нагадаємо, що Глобальний саміт миру триватиме 15-16 червня на курорті Бюргеншток у центральній Швейцарії.

Як заявляють у швейцарському уряді, мета саміту – "ініціювати мирний процес, створити атмосферу довіри та окреслити ідеї для наступних кроків на шляху до такого процесу".

У мирній конференції візьмуть участь понад 90 делегацій, зокрема 57 глав держав та урядів з усього світу. Росію на саміт не запрошували, вона сама неодноразово його відкидала. Усім присутнім нададуть можливість висловити своє бачення справедливого і сталого миру в Україні.

Як повідомлялось, напередодні саміту у Швейцарії виправили проблемні положення підсумкового документа зустрічі, який міг мати небажані наслідки для України – текст рішення в останні дні змінили.

Уже 9 червня Швейцарія розіслала усім країнам новий проєкт спільного комюніке, в якому несподівано відступила від багатьох позицій, які сама ж і просувала.

У травневому проєкті рішення Саміту миру не було жодної згадки слова "агресія", тепер у тексті йдеться про "агресію Російської Федерації проти України".

Попередній проєкт рішення саміту, запропонований швейцарцями, створював юридичне вікно для того, щоб за потреби включити відмову України від частини її території до умов "сталого миру з РФ".

Тепер у проєкті чітко прописали, що основою сталого миру буде лише "таке рішення, що буде засноване на принципі поваги до територіальної цілісності й суверенітету усіх держав".

Нове формулювання каже, що до уваги братимуть лише ті мирні пропозиції, які відповідають міжнародному праву (тобто безумовне повернення кордонів 1991 року, якщо лише їх не перегляне сама Україна) та Статуту ООН (зокрема, безумовне право України продовжувати відбивати російську агресію і звільняти окуповані території).

Після цього кілька держав, що планували взяти участь у зустрічі, відмовилися від поїздки до Швейцарії.

Станом на 5 червня Швейцарія офіційно повідомила, що "отримала понад 80 підтверджень участі на рівні глав держав та урядів", а загальна кількість підтверджених учасників, за повідомленнями посадовців, перевалила за сотню. 

Однак у наступні дні цю фразу довелося прибрати з сайту події, і зараз там мова йде, що "близько 90 держав підтвердили свою участь у Саміті заради миру в Україні, більшість з них – на рівні глав держав або урядів".

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: