fbpx
Сьогодні
10:49 15 Чер 2024

У рамках ініціативи Чехії перші партії снарядів вже прибувають до України днями, - Ліпавський

English version here

Фото: АрміяInform

У Чехії вважають, що цього року зможуть закупити та передати значну кількість снарядів. Зокрема, перші партії артилерійських боєприпасів, що були закуплені у рамках чеської ініціативи, вже прибувають до України.

Про це розповів міністр закордонних справ Чехії Ян Ліпавський в інтервʼю "Радіо Свобода".

"Щиро кажучи, перші партії боєприпасів прибувають до України цими днями. Тож цього року ми зможемо закупити та безперервно постачати значну кількість боєприпасів", підкреслив очільник чеського дипломатичного відомства.

Ліпавський додав, що загалом Чехія через різні канали передала Україні понад мільйон снарядів.

Зі слів глави МЗС, вже 20 країн зобов'язалися брати участь в ініціативі з закупки артилерійських боєприпасів для української армії. П'ять держав надіслали кошти, це дає змогу укладати контракти. Гроші надіслали Німеччина, Нідерланди, Данія, Португалія та Канада. Ці угоди вже у процесі виконання.

"Отже, нам потрібно перейти від обіцянок і співчуття до угоди, яку підпишуть і профінансують, що сьогодні є певним викликом, який ви, напевно, маєте на увазі.

Тому я сподіваюся, що ми будемо рухатися до цього. Ми знаємо, що Україна потребує багато боєприпасів великого калібру, і у нас є велика можливість. Тому ми сподіваємося, що укладемо більше таких угод", – додав Ліпавський.

Що відомо про постачання боєприпасів Україні

За даними Мінстратегпрому, Україна потребує такої кількості артилерійських боєприпасів, яку не спроможна надати жодна країна, навіть Сполучені Штати. Держава розробляє більш ефективні з економічного погляду способи утримання фронту. А втім, нині діють декілька ініціатив із забезпечення снарядами від міжнародних партнерів України.

Відповідно до планів, розроблених на початку 2023 року, ЄС пообіцяв надати Україні мільйон артилерійських снарядів протягом 12 місяців. Проте реалізація ініціативи зіткнулася з проблемами. За словами міністра закордонних справ Дмитра Кулеби, серед причин — "жалюгідний стан оборонної промисловості" ЄС.

Своєю чергою 17 лютого на Мюнхенській конференції з безпеки президент Чехії Петр Павел заявив, що його країна ідентифікувала 500 000 снарядів калібру 155 мм та 300 000 снарядів калібру 122 мм, які можуть бути доставлені протягом кількох тижнів, якщо гроші будуть доступні.

Загалом закупівлю боєприпасів для України за межами Європи підтримують 15 країн.

Міністр закордонних справ Чехії Ян Ліпавський заявив, що у межах ініціативи із закупівлі артбоєприпасів для України можливе постачання 1,5 мільйона снарядів.

За останніми заявами, Україна до кінця року отримає 500 тисяч снарядів за "чеською" схемою. Утім, Томаш Копечний у Празі наголосив, що остаточна кількість снарядів, які будуть поставлені за цією схемою, може змінитися і потенційно зрости до показника в 1,5 млн пострілів чи навіть більше.

Як 28 травня повідомив прем'єр-міністр Чехії Петр Фіала, перша партія артилерійських снарядів у межах чеської ініціативи надійде до України "найближчими днями".

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: