fbpx
Сьогодні
21:03 15 Чер 2024

росія не зацікавлена в реальному мирі, тому путін ініціював тривалу дипломатичну кампанію проти саміту, – Сунак

Фото: KEYSTONE/EDA/POOL/Alessandro della Valle

росія, на відміну від учасників саміту, не зацікавлена в реальному мирі. Саме тому путін "ініціював тривалу дипломатичну кампанію проти цього саміту, наказуючи країнам, аби вони не приїжджали".

Про це заявив прем'єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак у суботу під час виступу на Саміті миру, повідомляє Рубрика, посилаючись на Укрінформ.

«Путін не зацікавлений у справжньому мирі. Він розпочав тривалу дипломатичну кампанію проти цього саміту, наказуючи країнам триматися від нього подалі. Тож ми повинні запитати, чому Росія вважає, що їй так загрожує саміт, на якому обговорюються основні принципи територіальної цілісності, продовольчої та ядерної безпеки», – наголосив Сунак.

За його словами, Росія в ООН заявила, що «єдиною темою будь-яких міжнародних зустрічей щодо України буде беззастережна капітуляція київського режиму».

Але цього ніколи не станеться, наголосив прем'єр.

«Ми повинні встановити принципи справедливого і тривалого миру на основі міжнародного права й Статуту ООН», – зазначив він, додавши, що це і є шлях до остаточного припинення бойових дій.

На його переконання, нинішній саміт – «це можливість почати цей шлях, щоб разом відповісти на глобальні наслідки війни».

Прем'єр нагадав, що під час свого візиту до Києва «побачив вибухові пристрої, закладені російськими солдатами під час їхнього відступу в дитячі іграшки й футбольні м'ячі».

Цьому не може бути виправдання, наголосив він, як і ескалації ядерної риторики, припинення поставок продовольства десяткам мільйонів нужденних, зазначив Сунак.

Що відомо про Глобальний саміт Миру

Нагадаємо, що Глобальний саміт миру триватиме 15-16 червня на курорті Бюргеншток у центральній Швейцарії.

У мирній конференції візьмуть участь понад 90 делегацій, зокрема 57 глав держав та урядів з усього світу. Росію на саміт не запрошували, вона сама неодноразово його відкидала. Усім присутнім нададуть можливість висловити своє бачення справедливого і сталого миру в Україні.

Голова Федеральної ради Швейцарії Віола Амгерд відкрила дводенний Глобальний саміт миру, присвячений обговоренню української "формули миру".

Головні цитати від лідерів та представників країн:

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: