fbpx
Сьогодні
16:25 15 Чер 2024

Російський винищувач порушив повітряний простір Швеції: МЗС викликає посла росії

Російський військовий літак зустрічали шведські винищувачі після того, як він ненадовго порушив повітряний простір Швеції на схід від острова Готланд у п'ятницю, 14 червня.

Про це повідомляє Reuters, пише Рубрика.

У заяві збройних сил Швеції, зробленій в суботу, йдеться, що два винищувачі Gripen були підняті назустріч російському літаку Су-24 після того, як він не відреагував на радіопопередження шведської військової авіадиспетчерської служби.

"Ми стежили за всім ланцюгом подій і були на місці, щоб втрутитися. Дії Росії є неприйнятними і демонструють відсутність поваги до нашої територіальної цілісності", – заявив командувач ВПС Швеції Йонас Вікман.

П'ятничний інцидент стався в той час, коли Швеція – найновіший член НАТО – і кілька її союзників беруть участь у військово-морських навчаннях в Балтійському морі.

Шведські військові заявили, що подібні порушення повітряного простору російськими літаками востаннє прослідковувались у 2022 році, коли два літаки Су-27 і два літаки Су-24 також здійснили вторгнення поблизу Готланду.

Міністр закордонних справ Швеції Тобіас Більстрем заявив, що у зв'язку з порушенням російським військовим літаком Су-24 повітряного простору країни до його відомства будуть викликані дипломати російського посольства в Стокгольмі. Він також назвав «неприпустимим» порушення повітряного простору Швеції.

«Ми перебуваємо в тісному контакті з союзниками та партнерами щодо подій у нашій безпосередній зоні», — сказав Більстрем.

Зазначається, що посольство росії у Швеції не відповіло на запит про коментар.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: