fbpx
Сьогодні
20:19 15 Чер 2024

Працівників аграрного сектору бронюватимуть від мобілізації на рік, – міністр

Фото Reuters

Для представників агросектору розширили можливості бронювання від мобілізації, щоб створити умови безпечного збору урожаю.

Про це повідомив в.о. міністра аграрної політики та продовольства Тарас Висоцький під час Black Sea Security Forum 15 червня, передає Рубрика, посилаючись на Суспільне.

За словами міністра, задля безпечної діяльності аграріїв прийняли декілька рішень щодо мобілізації.

"Перше – це автоматично пролонговані існуючі бронювання на три місяці без необхідності подавання жодного пакета документів. Друге – подальше бронювання буде надаватись на 12 місяців, до цього було шість.

Третє, по певних професіях, наприклад, трактористи, агрономи, ветеринарні лікарі, є можливість бронювати ту кількість працівників, яка критично необхідна, при цьому отримуючи погодження від військових".

Загальна норма бронювання, за словами міністра, до 50%, але по певних професіях можна подати клопотання з обґрунтуванням щодо збільшення цієї кількості.

Також він додав, що на певних напрямках кількість працівників зменшилась приблизно до 20%. Це означає, що зросло навантаження на решту, тому що велика частина працівників мобілізувалася. Найбільш потрібні, на його думку, і в агросекторі, і в Збройних Силах – інженерні професії: трактористи, машиністи, інженери елеваторного обладнання.

Зміни для військовозобов'язаних після прийняття закону про мобілізацію

Нагадаємо, 18 травня набув чинності новий закон про мобілізацію в Україні, який посилює мобілізаційні заходи. Кабінет міністрів останніми днями ухвалив пакет постанов, якими затверджуються порядки мобілізації та військового обліку.

Також повідомлялось, що Міністерство оборони для військовозобов'язаних, призовників та резервістів запустило мобільний застосунок "Резерв+", де можна буде оновити свої дані.

Платформа запрацювала з 18 травня  у день набуття чинності оновленого закону про мобілізацію, згідно з яким, всі чоловіки віком 18-60 років протягом 60 днів (до 16 липня включно) повинні оновити свої облікові дані.

Уже 18 червня у "Резерв+" з'явиться QR-код, що остаточно прирівняє дані з електронного реєстру "Оберіг" до паперового документа. Станом на 5 червня оновили дані вже понад 1,6 млн військовозобов'язаних, призовників та резервістів, понад 200 тисяч з них — жінки.

Повноцінна версія "Резерв+" зʼявиться вже влітку. Тоді й у додатку буде електронний військовий квиток.

З набранням чинності новим законом штрафи підвищаться в кілька разів. Зокрема, фактично  запроваджуються три режими – порушення, повторне порушення та порушення під час воєнного стану. 

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: