fbpx
Сьогодні
08:58 15 Чер 2024

"Піти назустріч один одному": Китай на Радбезі ООН закликав Україну та росію до перемовин

Під час засідання Ради безпеки ООН представник Китаю закликав Україну та росію піти "назустріч один одному" і якнайшвидше почати мирні перемовини.

Про це пишуть China Times, засідання Ради безпеки ООН, скликане на вимогу Росії напередодні Саміту миру у Швейцарії, цитуючи заступника постійного представника Китаю при ООН Ген Шуана.

"Зброя може покласти край війні, але вона не принесе тривалого миру. Китай закликає сторони конфлікту продемонструвати політичну волю, піти назустріч один одному і якнайшвидше розпочати мирні переговори, щоб досягти припинення вогню і покласти край бойовим діям", зазначив китайський представник.

Ген Шуан також закликав міжнародну спільноту "віддати пріоритет миру і людяності, активізувати зусилля зі сприяння миру і переговорам, уникати посилення конфронтації, об'єднати зусилля для подолання негативних наслідків кризи (так Китай називає вторгнення рф в Україну – ред.) і спільно працювати над створенням умов для політичного врегулювання кризи".

Заступник постійного представника Китаю заявив, що позиція Китаю щодо України є "послідовною і чіткою".

"Китай і надалі відстоюватиме об'єктивну та неупереджену позицію, підтримуватиме тісний зв'язок з усіма сторонами, наполегливо переконуватиме та просуватиме переговори, докладатиме невпинних зусиль та відіграватиме конструктивну роль у сприянні якнайшвидшому політичному врегулюванню української кризи", підкреслив він.

Представник Китаю також заявив, що США поширюють брехню про те, що китайська сторона підтримала війну, розв'язану росією. Насправді навіть після початку війни торгівля між США та росією ніколи не припинялися.

За його словами, Китай завжди закликав до миру та сприяння переговорам для просування політичного рішення.

"Китай не надавав летальної зброї жодній зі сторін конфлікту і завжди суворо контролював товари подвійного призначення. Економічне і торговельне співробітництво між Китаєм і Росією відповідає правилам СОТ і ринковим принципам, не спрямоване проти третіх сторін і не порушує міжнародне право. Фактично, після початку війни торговельні обміни між США і Росією ніколи не припинялися", наголосив Ген Шуан.

При цьому китайський представник закликав американську сторону припинити нападки й "очорнення Китаю на підставі українського питання", а також припинити введення односторонніх санкцій проти китайських підприємств.

Нагадаємо, агентство Reuters повідомило, що Китай, який не буде присутній на Саміті миру у Швейцарії цими вихідними, напередодні швейцарської зустрічі лобіює свій "мирний план" серед світових урядів. 

Раніше Китай оприлюднив свій "мирний план" для України, але його розкритикували. Також у Китаї виступили за проведення мирної конференції щодо України, але хочуть, щоб на ній були присутні представники Москви, и було "чесне обговорення всіх мирних планів".

Своєю чергою у Міністерстві закордонних справ України відреагували на слова міністра закордонних справ КНР Вана Ї про те, що китайський мирний план нібито підтримують 26 країн, а Україна та росія окремо "підтвердили більшу частину змісту" його принципів.

Як зауважили у зовнішньополітичному відомстві, у Швейцарії відбудеться Саміт миру, де "всі країни, які щиро прагнуть відновлення миру, мають працювати разом над його успішним проведенням, а не докладати зусиль, щоб підважити саміт".

"Участь у саміті високого представника КНР могла б стати гарною нагодою, щоб зробити практичний внесок у досягнення справедливого та довготривалого миру в Україні, відновлення її територіальної цілісності", підкреслили в українському МЗС.

Відомство також зауважило, що на тлі чотирьох самітів між Китаєм та росією на рівні лідерів, що відбулися з початку повномасштабного вторгнення, це був би важливий сигнал збалансованої позиції КНР.

Варто зауважити, що 31 травня Китай вирішив не брати участь у Глобальному Саміті миру щодо України, який відбудеться у Швейцарії в червні. Міністерство закордонних справ КНР заявило, що Саміт миру не відповідає всім критеріям, які для подібних майданчиків висуває Пекін.

Нещодавно президент України Володимир Зеленський на конференції "Діалог – Шангрі Ла" в Сінгапурі порівняв позиції США та Китаю щодо Саміту миру та наголосив, що Китай працює на його зрив.

Своєю чергою у Міністерстві закордонних справ Китаю заперечили причетність до спроб зірвати майбутній Саміт миру.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: