fbpx
Сьогодні
22:40 15 Чер 2024

Мир потребує діалогу. І саме Україна має вирішити, коли його почати з росією, – президент Євроради

Фото: Фото: KEYSTONE/EDA/POOL/Michael Buholzer

Будь-який майбутній діалог з росією має ґрунтуватись на міжнародному праві, а також на праві України вирішувати, коли саме це буде можливим.

Про це президент Європейської Ради Шарль Мішель заявив на першому пленарному засіданні Глобального саміту миру, передає Рубрика, посилаючись на Укрінформ.

«Мир потребує діалогу. Будь-який майбутній діалог з росією має ґрунтуватися на міжнародному праві, і саме Україна має вирішити, коли це стане можливим», – відзначив президент Євроради.

Він вважає, що єдиним дороговказом до досягнення справедливого миру є міжнародне право та Статут ООН, водночас на прямий напад на глобальний порядок, заснований на правилах, необхідно відповісти консолідовано.

«Нам потрібна глобальна відповідь. Ми всі маємо зробити вибір. Чи дозволимо ми світу скотитися назад, чи станемо сильними і підемо вперед назустріч міжнародному праву та його фундаментальним принципам», – додав Мішель.

За його словами, ця війна – більше, ніж атака на безпеку Європи, це напад на саму ідею Європи та спроба затягнути у темне минуле, у світ ядерного протистояння та «драматичної продовольчої нестабільності».

Мішель також назвав погрози росії застосувати ядерну зброю абсолютно неприйнятними та безвідповідальними.

Що відомо про Глобальний саміт Миру

Нагадаємо, що Глобальний саміт миру триватиме 15-16 червня на курорті Бюргеншток у центральній Швейцарії.

У мирній конференції візьмуть участь понад 90 делегацій, зокрема 57 глав держав та урядів з усього світу. Росію на саміт не запрошували, вона сама неодноразово його відкидала. Усім присутнім нададуть можливість висловити своє бачення справедливого і сталого миру в Україні.

Голова Федеральної ради Швейцарії Віола Амгерд відкрила дводенний Глобальний саміт миру, присвячений обговоренню української "формули миру".

Головні цитати від лідерів та представників країн:

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: