fbpx
Сьогодні
15:18 15 Чер 2024

Гроссі не поїхав на Саміт миру, бо МАГАТЕ "не хоче змішувати політичні міркування з роботою"

Фото: AP

Директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі не поїхав на Глобальний саміт миру, бо агенція, яку він очолює, не хоче змішувати політичні аспекти з технічною роботою організації.

Про це він заявив в інтерв'ю "Укрінформу".

Журналісти запитали в очільника МАГАТЕ, чи братиме він участь у Саміті миру у Швейцарії.

"Ні, я не братиму безпосередньої участі", прокоментував Гроссі питання.

Він пояснив, що таке рішення не брати безпосередню участь у саміті є прагненням МАГАТЕ "не змішувати політичні міркування з технічною роботою".

"У рамках дуже обережного підходу і недопущення змішування політичних міркувань з нашою технічною роботою, ми не збираємося бути присутніми там (на Саміті миру – ред.)", наголосив Гроссі.

Водночас гендиректор МАГАТЕ вказав на те, що "був на зв'язку" у процесі підготовки саміту з міністром енергетики України Германом Галущенком, а також провів зустріч цього тижня з главою МЗС Швейцарії Ігнаціо Кассісом.

"Я висловив міністру закордонних справ Швейцарії сподівання, що роль агентства буде обговорюватися (на Саміті миру – ред.) і що важливість та посилення його незалежної технічної роботи буде підтримано", зауважив Гроссі.

Що відомо про Глобальний саміт Миру

Нагадаємо, що Глобальний саміт миру триватиме 15-16 червня на курорті Бюргеншток у центральній Швейцарії.

Як заявляють у швейцарському уряді, мета саміту – "ініціювати мирний процес, створити атмосферу довіри та окреслити ідеї для наступних кроків на шляху до такого процесу".

У мирній конференції візьмуть участь понад 90 делегацій, зокрема 57 глав держав та урядів з усього світу. Росію на саміт не запрошували, вона сама неодноразово його відкидала. Усім присутнім нададуть можливість висловити своє бачення справедливого і сталого миру в Україні.

Голова Федеральної ради Швейцарії Віола Амгерд відкрила дводенний Глобальний саміт миру, присвячений обговоренню української "формули миру".

Також президент України Володимир Зеленський прибув до Швейцарії, щоб взяти участь у Глобальному саміті миру.

Програма Саміту миру передбачає пленарні засідання та дискусії за трьома пунктами "формули миру":

  • ядерна безпека,
  • продовольча безпека,
  • гуманітарний вимір.

Варто додати, що деякі країни, які до цього часу не визначилися, ухвалили рішення в останній момент. Зокрема, були сумніви щодо присутності представників Бразилії та ПАР, Індонезії та ОАЕ, Індії та Туреччини, деяких інших. Зрештою перші чотири країни вирішили надіслати своїх представників на рівні посланців, Делі та Анкара – голів МЗС.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: