fbpx
Сьогодні
Фото 09:30 15 Чер 2024

Глава ГУР: Україна напередодні атакувала російський аеродром у Морозовську щонайменше 70 дронами

Фото: jouav.com

Супутникові знімки підтверджують масовану атаку українськими ударними безпілотниками по аеродрому Морозовськ у Ростовській області, що відбулася в ніч на 14 червня.

Про це повідомляє The Warzone.

Як розповів виданню начальник Головного управління розвідки Міноборони України Кирило Буданов, українські підрозділи оборони та розвідки використали щонайменше 70 безпілотників для удару по авіабазі, яка розташована за 240 кілометрів від лінії фронту.

БпЛА Dragon та Splash завдали удару по аеродрому, який розташований у Ростовській області та є базою для десятків винищувачів-бомбардувальників Су-34, які були ключовою зброєю у війні. Також він слугує передовою оперативною базою для винищувачів Су-27.

Морозовськ аеродром

Фото: PLANET LABS INC

Водночас, як зазначає The Warzone, хоча атака, схоже, завдала певної шкоди, її повна міра наразі незрозуміла.

На отриманих знімках від Planet Labs видно пошкодження покриття ангару, що розташований на пероні технічного обслуговування, а всередині видніються два винищувачі-бомбардувальники Су-34. Літаки, ймовірно, зазнали певних пошкоджень. Цей ангар, вірогідно, був головною мішенню для українських безпілотників.

Морозовськ аеродром

Фото: PLANET LABS INC

Також на невеликій відстані від ангару, на пероні видніється невеликий кратер та сліди пожежі. Зазначають, що важко сказати, чи був пошкоджений якийсь борт, але саме тут зазвичай паркуються кілька реактивних літаків.

Морозовськ аеродром

Фото: PLANET LABS INC

Видання також вказує, що помітні на знімку в п'ятницю, 14 червня, ушкодження, відсутні на знімку аеродрому, зробленому 6 червня. Ширший порівняльний вигляд авіабази пропонує ще один контраст між знімками 6 і 13 червня.

Морозовськ аеродром

Фото: PLANET LABS INC

Морозовськ аеродром

Фото: PLANET LABS INC

Що пишуть російські джерела

Російські джерела визнали факт атаки на аеродром, але розійшлися в оцінках.

Так, російський Telegram-канал "Два майора" (Two Majors) стверджує, що жоден літак не був пошкоджений.

Проте Telegram-канал "Кремлівська табакерка" стверджує, що хоча більшість безпілотників були збиті, не долетівши до цілі, деякі з них долетіли, внаслідок чого загинули шість пілотів, ще 10 військовослужбовців були поранені.

Тим часом, Буданов повідомив The Warzone, що наразі триває оцінка бойових втрат.

"Ми чекаємо на інформацію про те, чи були знищені або пошкоджені літаки", – сказав він.

Видання зазначає, що є й інші візуальні докази обстрілу аеродрому.

Уночі у соціальних мережах з'явилися фотографії та відео, на яких видно, як безпілотники пролітають над Морозовськом. Також з'явилися повідомлення про те, що поблизу бази було чутно численні вибухи. На фотографії у соцмережі X у районі аеродрому було видно велику кулю полум'я та величезний шлейф чорного диму.

"Безпілотник пролетів прямо над головою підписника з Морозовська. Ворог цілився в аеродром", – написав Telegram-канал "Это новости Ростова".

Дані про 70 українських БпЛА, що атакували аеродром, збігаються з інформацією Telegram-каналу "Два майора". Там заявили, що ця атака продемонструвала серйозні вразливості російської ППО від безпілотників.

"Попри те, що противнику не вдалося досягти цілей по знищенню наших літаків сьогодні вночі на аеродромі Морозовськ у Ростовській області, здатність Збройних Сил України одночасно запустити 70 безпілотників вглиб нашої території, а також їхня здатність подолати ППО ще до підльоту до аеродрому, свідчить про те, що противник зберігає високий потенціал застосування цього виду саморобної зброї для ураження", – зазначив канал.

Видання зазначає, що це вже друга за два місяці масштабна атака українських безпілотників на аеродром Морозовськ. Летовище також було атаковане 5 квітня.

Щодо атаки 5 квітня українські офіційні особи стверджували, що внаслідок удару було знищено щонайменше шість військових літаків і серйозно пошкоджено ще вісім. Київ також стверджував, що 20 російських військовослужбовців на базі були вбиті або поранені.

Водночас, наступні знімки високої роздільної здатності Planet Lab, які The Warzone отримало наступного дня, не продемонстрували серйозних пошкоджень у Морозовську.

"За день до атаки на стоянках по всьому об'єкту було видно 29 літаків. На знімках, отриманих від Planet Labs, які були зроблені сьогодні, ми можемо нарахувати стільки ж літаків, при цьому на них і на інфраструктурі бази не було помітно жодних серйозних пошкоджень", – зазначило тоді видання.

Морозовськ аеродром

Фото: PLANET LABS INC

Стосовно атаки цього разу українські офіційні особи поки що не робили таких сміливих заяв. Однак Буданов пообіцяв, що база буде атакована знову.

На запитання, чи планують українські війська ще одну повітряну атаку на цей аеродром.

"Так", – різко відповів він.

Нагадаємо, що у низці областей росії, а також в тимчасово окупованому українському Криму, 14 червня, працювали сили та засоби протиповітряної оборони через нібито масштабну атаку із застосуванням безпілотників.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: