fbpx
Сьогодні
15:31 15 Чер 2024

Бригада "Азов" стане смертоносною зброєю для ворогів: Прокопенко подякував США за зняття заборони

Фото: АЗОВ / Telegram

Командир бригади Національної гвардії "Азов" підполковник Денис Прокопенко подякував Білому дому за рішення про зняття заборони на постачання західної зброї підрозділу.

Про це пише Рубрика, посилаючись на відеозвернення Прокопенка.

Командир привітав всіх бійців 12-ї бригади спеціального призначення "Азов" та весь цивілізований світ з перемогою над російською пропагандою.

"В "Азові" знають, що якою б непростою не здавалась ситуація, рішення є завжди. Питання лише в зусиллях, які ви готові докласти для того, аби її подолати, у злагодженості роботи та професіоналізмі команди.

Ці якості військовослужбовці "Азову" щодня демонструють на фронті. Ключовими вони виявились і в системній роботі нашого підрозділу над розблокуванням передачі озброєння і надання підготовки від Сполучених Штатів Америки "Азову". Породжена російською пропагандою заборона, яка існувала з 2017 року, подолана.

Я вдячний Сполученим Штатам Америки за уважний розгляд цього питання і правильне рішення, яке якісно підсилить наш підрозділ, а з ним і всі Сили оборони і безпеки України", наголосив Прокопенко.

Також український офіцер подякував командуванню МВС, Нацгвардії та посольству України в США, а також усім, хто підтримував "Азов".

"Ви всі — справжні друзі "Азову", наша надійна опора. "Азов" ніколи не забуде, що ви зробили для нас у складні часи.

Ми виправдаємо покладену на нас відповідальність, і своєю дисципліною, стійкістю та хоробрістю в бою доведемо ефективність цього рішення.

Колосальний бойовий досвід, який мають солдати, сержанти та офіцери "Азову", поєднавшись з сучасним американським озброєнням, стане смертоносною зброєю для ворогів України", зауважив підполковник.

Нагадаємо, 11 червня стало відомо, що Адміністрація президента Сполучених Штатів Америки Джо Байдена зняла чинну упродовж практично десяти років заборону на використання своєї зброї бригадою "Азов", яка входить до складу Національної Гвардії.

Що відомо про заборону користуватися американською зброєю бригадою "Азов"

Нагадаємо, що 19 квітня командир 12-ї бригади спеціального призначення Азов Національної гвардії України Денис Прокопенко закликав США скасувати заборону на зброю для азовців. Він зазначав, що це є ударом по обороноздатності України.

Ще у 2015 році конгресмен Джон Коньєрс — молодший, демократ від штату Мічиган, запропонував поправку, яка забороняє надані Законом про консолідовані асигнування США кошти використовувати для озброєння, навчання або іншої допомоги батальйону "Азов". Конгрес схвалив її, оскільки провідні медіа характеризували "Азов" як "відверто неонацистський і фашистський".

Згадана поправка зберігалася і в цьогорічному законопроєкті про оборонні асигнування.

Згодом 3 травня 2024 року стало відомо, що петицію на сайті ОП про розблокування надання зброї та допомоги 12-ій бригаді спеціального призначення Азов з боку США відхилили. В Азові зазначали, що сайт офіційного інтернет-представництва президента України двічі відхилив петицію.

Варто додати, що з 2014 року Азов перестав бути батальйоном і став окремим загоном спеціального призначення. З лютого 2023 року — це 12-та бригада спецпризначення Азов Національної гвардії України.

Полк "Азов", який очолював оборону Маріуполя, було виключено з отримувачів останнього пакету військової допомоги США через звинувачення у зв'язках із неонацизмом. Їх також не допускають до навчання з силами НАТО в Європі.

"Азов" відкидає звинувачення в неонацизмі, вказуючи, що до складу добровольчої бригади тепер входять бійці різних етнічних і релігійних груп, зокрема солдати-євреї. Військові також вважають, що такі звинувачення можуть бути сформовані під впливом російської пропаганди.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: