fbpx
Сьогодні
15:48 15 Чер 2024

Амгерд заявила, що світ має підготувати основу для мирних переговорів між Україною та росією

Віола Амгерд. Фото: Denis Balibouse / Reuters

Україна та російська федерація в певний момент повинні будуть вести прямі перемовини, й міжнародна спільнота повинна підготувати для цього ґрунт.

Про це заявила голова Федеральної ради Швейцарії Віола Амгерд на пресконференції з президентом Володимиром Зеленським на початку Глобального саміту миру в курортному місті Бюргеншток 15 червня, пише  Укрінформ.

"Ситуація у світі складна, війна виходить за межі України", – наголосила Амгерд. Вона додала, що Швейцарія виступає за мир і діалог.

Зі слів голови Федеральної ради Швейцарії, мирна конференція у Швейцарії має на меті "надихнути мирний процес і вжити конкретних заходів у цьому напрямку".

Амгерд також наголосила, що росія своєю агресією проти України "найбільш серйозним чином порушила" мирний порядок, заснований на правилах, в основі якого лежить Статут ООН.

"Якщо ми хочемо надихнути процес до миру, Росія повинна також бути включена в нього в певний момент у майбутньому. Це зрозуміло всім", – вказала Амгерд.

Окрім того, вона зазначила, що міжнародна спільнота може "підготувати ґрунт для прямих переговорів між сторонами, що воюють".

"Саме тому ми зібрались тут", – додала президентка Швейцарії.

Як відомо, росія не братиме участі у конференції у Швейцарії, називаючи захід упередженим, а країну, яка його прийматиме – "відверто ворожою".

До того ж 14 червня путін заявив, що має нові пропозиції щодо "мирного врегулювання" війни проти України:

  • українські війська мають вийти з усієї території чотирьох українських областей,
  • визнання на міжнародному рівні Донецької, Луганської, Запорізької, Херсонської областей і Криму російськими територіями.
  • Київ має заявити про відсутність планів вступити до НАТО.

Водночас президент Володимир Зеленський не виключав, що саміт у червні закладе основу для подальшого залучення представників росії до переговорів – але на основі української "формули миру" (яку Москва не визнає).

Що відомо про Глобальний саміт Миру

Нагадаємо, що Глобальний саміт миру триватиме 15-16 червня на курорті Бюргеншток у центральній Швейцарії.

У мирній конференції візьмуть участь понад 90 делегацій, зокрема 57 глав держав та урядів з усього світу. Росію на саміт не запрошували, вона сама неодноразово його відкидала. Усім присутнім нададуть можливість висловити своє бачення справедливого і сталого миру в Україні.

Голова Федеральної ради Швейцарії Віола Амгерд відкрила дводенний Глобальний саміт миру, присвячений обговоренню української "формули миру".

Також президент України Володимир Зеленський прибув до Швейцарії, щоб взяти участь у Глобальному саміті миру.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: