fbpx
Сьогодні
15:59 14 Чер 2024

НАТО схвалило оперативний план розширення підтримки України: що відомо

Фото: Europa Press

Міністри оборони країн НАТО схвалили "оперативний план розширення підтримки України", який містить в собі більшу роль Альянсу в постачанні зброї та навчанні українських військових.

Про це повідомляє Рубрика з посиланням на пресконференцію генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга.

"Ми досягли значного прогресу на обох фронтах. Щодо України ми узгодили план, який визначає, як НАТО очолить координацію безпекової допомоги і тренувань. Це дозволить лідерам НАТО розпочати цю роботу на Вашингтонському саміті в липні, поставивши нашу підтримку України на міцніший фундамент на роки вперед", – розповів Столтенберг.

За його словами, до виконання плану буде залучено близько 700 військових з країн НАТО і партнерів. НАТО:

  • здійснюватиме нагляд за підготовкою українських збройних сил на тренувальних базах в країнах Альянсу,
  • надаватиме підтримку Україні і координуватиме безоплатну передачу обладнання,
  • сприятиме довгостроковому розвитку українських збройних сил.

"Ці зусилля не є стороною конфлікту, але вони посилять нашу підтримку України у відстоюванні її права на самооборону", – сказав генсекретар.

Допомога Україні від НАТО

Сьогодні на засіданні міністри оборони країн НАТО розглядали питання щодо координації військової допомоги Україні та навчання солдатів ЗСУ. Варто зауважити, що наразі контроль за наданням допомоги Україні здійснюють США.

Однак через майбутні президентські вибори у Штатах було вирішено передати ці функції НАТО.

Окрім цього міністр оборони України Рустем Умєров повідомив, що новий план НАТО щодо розширення військової підтримки України передбачатиме активне залучення блоку до питань допомоги Києву. Це дозволить Україні своєчасно отримувати все необхідне для оборони.

"Ми спілкувалися з Єнсом Столтенбергом з цього питання. НАТО хоче залучитися, щоб посилити нашу коаліцію шляхом супроводження наших двосторонніх відносин з партнерами", – пояснив він.

За його словами, багато країн, які входять до формату "Рамштайн", є країнами НАТО, і сама організація хоче долучитися, щоб супроводжувати управлінські питання щодо постачання міжнародної технічної допомоги, щодо фінансування і для проведення функціонального супроводження допомоги, яка надається.

"Іноді НАТО каже, що деякі країни дають зобов'язання, які невчасно приходять, і НАТО хоче закривати ці питання управлінські, щоб більше спілкуватися і мати юридичний мандат доєднатися. Щоб юридично у них була можливість телефонувати країнам від імені НАТО і питати, чи ця військова допомога, технічна, фінансова дійшла", – додав Умєров.

У випадку, якщо є затримки із наданням допомоги Україні, НАТО буде вже використовувати свої спроможності.

"Тобто вони хочуть приєднатися юридично до того, щоб супроводжувати. Такий формат розширює наші відносини, щоб ми вчасно отримували цю допомогу", – додав міністр.

Нагадаємо, міністри оборони країн Північноатлантичного Альянсу вперше схвалили програму інноваційної співпраці з Україною.

Також повідомлялось, що Данія інвестуватиме у виробництво зброї в Україні. Це перша країна НАТО, яка зробить інвестиції.

Рубрика:
Події Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: