fbpx
Сьогодні
13:18 14 Чер 2024

Міноборони США продовжило угоду зі SpaceX на використання Starlink в Україні

Фото: Телеграм/ Михайло Федоров

Пентагон продовжив контракт з компанією SpaceX Ілона Маска на надання інтернет-послуг Starlink в Україні ще на шість місяців – до 30 листопада.

Про це заявила речниця Пентагону Бонні Пойндекстер, пише Bloomberg, передає Рубрика.

За її словами, цей контракт, вартістю 14,1 млн доларів, забезпечує доступ до супутників Starlink, обладнання та підтримку клієнтів на умовах, які були обговорені в ході переговорів.

Наразі вартість контракту зі Starlink наразі становить близько 40 млн доларів.

Водночас це лише частина контрактів на 2,5 млрд доларів, які SpaceX виграла в межах програми запуску військових супутників.

Як зазначає видання, американські військові високо оцінили термінали Starlink, які після великої війни забезпечують високошвидкісний інтернет-зв'язок для критично важливих комунікацій серед українських військових, а також для цивільного населення.

Starlink в російсько-українській війні

Нагадаємо, компанія Ілона Маска SpaceX звернулася до Пентагону з проханням надалі забрати на себе фінансування роботи комплексів супутникового зв'язку Starlink в Україні, від яких дуже залежить зв'язок українських військових у зоні бойових дій.

У Пентагоні тоді підтвердили, що обговорюють фінансування Starlink в Україні після звернення Маска.

Як писала Рубрика, потім американський мільярдер відмовився від своїх слів і заявив, що продовжить фінансування Starlink в Україні.

Та в Пентагоні вирішили знайти спосіб зберегти роботу Starlink або відповідний резервний варіант в Україні в осяжному майбутньому.

Водночас на початку лютого цього року в соцмережах українські військові почали розповідати, що росіяни використовують на фронті Starlink. Згодом українська розвідка підтвердила використання систем Starlink російськими окупантами на фронті.

Маск заперечив, що його компанія SpaceX продавала росії напряму чи опосередковано термінали супутникового зв'язку Starlink. У ГУР припускали, що війська росії могли отримати термінали Starlink контрабандою.

Термінали супутникового інтернету Starlink російські окупанти закуповують в арабських країнах, при чому вартість одного складає 200 тисяч рублів.

Зрештою Міноборони США заявило, що не може змусити SpaceX заблокувати обслуговування терміналів Starlink у росіян, наприклад, створивши "білий список" для терміналів українських військ.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: