fbpx
Сьогодні
Ексклюзив 15:26 14 Чер 2024

Для українців за кордоном запустили цифрову платформу: навіщо це рішення?

На новоствореній платформі українці можуть координуватися, планувати спільні заходи та користуватися "Посібником з народної дипломатії", який допомагає боротися з російською пропагандою за кордоном.

 У чому проблема?

 Станом на кінець січня майже 5 мільйонів українців перебували через війну за межами України. Саме українці за кордоном та іноземці-друзі України — ті, хто можуть робити голос України гучнішим у світі. Для цього їхні зусилля мають бути спільними та добре скоординованими. Утім досі українці за кордоном не мали спільного простору для координації.

 Яке рішення?

 Для українців за кордоном запустили цифрову платформу Strichka. Ця громадська ініціатива має на меті зміцнення української громадянської спільноти в країнах світу,  де присутні українські громади.

 "Десятки мільйонів людей, яким не все одно, які люблять Україну і хочуть допомогти, живуть по всьому світі. Наших спільних сил в онлайн і офлайн просторі буде достатньо, щоб перемогти", — кажуть творці платформи.

 Як це працює?

 Strichka — це цифрова спільнота українців за кордоном, незалежне самоврядне ком'юніті, яке покликане об'єднувати, підтримувати та координувати проукраїнський громадянський активізм. Місія проєкту — створити українцям можливість залишатися українцями, відчувати постійний емоційний зв'язок із Батьківщиною, бажання допомагати, попри фізичну відірваність від рідної землі та реалії життя за кордоном.

 "Ми не називаємо це фронтом. Фронт — це фронт. А ми маємо підтримати його спільними скоординованими справами, щоб зберегти нашу улюблену Україну", — кажуть засновники ініціативи.

 Головні цілі платформи:

  • Об'єднання українців: Створення простору для спілкування, співпраці та взаємодопомоги українців, які перебувають за межами України.
  • Підтримка українців: Надання актуальних продуктів та сервісів, необхідних для життя та роботи за кордоном.
  • Збереження української культури: Популяризація української мови, традицій та цінностей у світі.
  • Підтримка проукраїнської активності: Координація зусиль та надання ресурсів для проукраїнських ініціатив та акцій.

 "У Strichka збирається світова спільнота українців і база знань, до якої отримують доступ всі учасники. Якщо ви активіст, або очільник організації українців за кордоном, тут ви зможете ділитись своїми ідеями та здобутками, збирати активістів української справи, запрошувати їх на акції, вести спільний календар заходів, публікувати анонси, розсилати пуш-повідомлення, безпечно спілкуватись (на відміну від Telegram)", — пояснює Дмитро Шоломко, один зі співзасновників Strichka.

Що вже можна знайти на платформі:

 "Посібник з народної дипломатії", де пропонуються аргументи й тези, які стануть у пригоді під час розмови з іноземцями та дозволять ефективно протидіяти російській пропаганді.

"Російська пропаганда не спить, вона намагається приспати світ та позбавити Україну союзників. Ми можемо протиставити цьому силу народної дипломатії, адже нас — мільйони", — говорять засновники Strichka.

Організатори кажуть: на це їх надихнув досвід народної дипломатії Ізраїлю.

  • Група "Говорять українці", де учасники можуть ділитися своїми думками та порадами, інформувати про цікаві проєкти та важливі події задля того, щоб українці за кордоном тримали зв'язок та допомагали один одному.
  • Окремі групи для спільнот по різних країнах світу, де можна буде знайти найактуальнішу інформацію від місцевих громадських організацій і об'єднань про останні події, та де партнери можуть ділитися корисним досвідом. Долучитися до спільнот можна в розділі "Спільноти по країнах". Такі спільноти є в Польщі, США, Німеччині, Франції, Італії, Болгарії, Латвії, Португалії, Великій Британії, Фінляндії, Норвегії, Туреччині, Іспанії, Швеції та на Кіпрі.

 А це точно працює?

 Цифрова платформа українців за кордоном Strichka, яку представили минулого місяця, набирає оберти. За перші два тижні після старту на платформі вже зареєструвалося  майже 2000 користувачів. Амбасадорами Strichka стали волонтер Тайра (Юлія Паєвська), музикант Олександр Фоззі Сидоренко, режисер Олесь Санін.

Учасники акції "Не просто вишиванка". Скриншот з відео Strichka

 За цей короткий час Strichka встигла провести декілька акцій. Так, у День вишиванки у травні провели акцію "Не просто вишиванка", в який взяли участь українці з 13 країн, приєдналися 15 українських спільнот. 

 "Саме зараз  завершується акція #PeaceNeedsJoe — глобальна ініціатива, до якої долучилася Strichka. Мета акції — запросити президента США Джо Байдена особисто відвідати Глобальний саміт миру у Швейцарії, що відбудеться 15-16 червня. Його присутність, за думкою організаторів, не тільки збільшить вагомість Саміту, але й стане сигналом для керівництва інших країн. Щобільше: вона стане сигналом для американського народу, що війна в Україні залишається в фокусі уваги. Адже від нашої перемоги залежить і безпека самих США", — розповідає для "Рубрики" Дмитро Шоломко.

 "Strichka дуже потрібна для об'єднання зусиль активних українців в Італії. Особливо зараз, перед початком виборів у Європарламент, надважливо проводити роботу з адвокації України. Ресурси Strichka допоможуть пояснювати італійцям, чому важливо підтримувати Україну. Підтримка інших країн є надзвичайно важливою для нашої перемоги, і саме тому ми стали партнерами Strichka та підтримали цю акцію. Дякуємо за можливість бути частиною цього важливого проєкту", — так прокоментував роботу платформи один з партнерів Strichka, італійська організація Associazione Insieme Per Ucraina (Асоціація "Разом за Україну").

 Strichka запрошує приєднатися всі спільноти українців за кордоном: в рамках громадських об'єднань чи особисто. "Діючи разом, ми досягнемо більшого, ніж поодинці", — зазначає Дмитро Шоломко.

 Більше інформації про ініціативу на сайті. Завантажити додаток Strichka можна на Google Play, App Store або використати вебверсію.

Нагадаємо, Рубрика писала проте, як проросійські наративи впливають на грузинів. Валентина Марджанішвілі — українка родом з Дніпропетровської області розповідала, як український осередок бореться з роспропагандою.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: