fbpx
Сьогодні
14:17 13 Чер 2024

"Енергоатом" днями виведе у ремонт енергоблок-тисячник: відключень світла може побільшати

Фото: ua.depositphotos.com

Найближчими днями "Енергоатом" у межах виконання планової ремонтної кампанії виведе у ремонт ще один енергоблок на 1000 МВт (1 ГВт). Через це може збільшитися тривалість відключень світла.

Про це повідомила пресслужба компанії, передає Рубрика.

Враховуючи виведення енергоблока в ремонт, а також зростання споживання електроенергії у липні, дефіцит генерації в енергосистемі може збільшитися, кажуть в "Енергоатомі".

"Але, з іншого боку, саме такий графік ремонтів дозволить восени максимально скоротити тривалість вимушених відключень електроенергії", — додали в компанії.

Президент "Енергоатому" Петро Котін запевняє, що його компанія "з випередженням графіка максимально швидко та якісно" проводить ремонти енергоблоків АЕС — задля їхньої надійної роботи в опалювальний період.

За його словами, експлуатація ядерних реакторів вітчизняних АЕС потребує щорічного проведення планових ремонтів, зокрема перевантаження ядерного палива та обовʼязкових регламентних робіт.

Як правило, їх проводять в теплу пору року, щоб максимально використати потужність атомної генерації під час осінньо-зимового періоду.

Цього року ремонти проводять на 8 енергоблоках:

  • Рівненської,
  • Південноукраїнської,
  • Хмельницької АЕС.

На Запорізькій АЕС планові ремонти з моменту її окупації не проводять.

Котін зазначив, що останніми місяцями "Енергоатом" вже завершив ремонти трьох енергоблоків загальною потужністю 2420 МВт.

Загальну тривалість ремонтів зменшили на понад 22 доби від запланованого. Так АЕС виробили додаткову електроенергію та підтримали енергосистему, скоротивши тривалість відключень у червні, підкреслив Котін.

Нагадаємо, раніше повідомлялось, що відключення електроенергії в Україні незабаром можуть повернути, оскільки найближчими днями в ремонт виведуть чергові енергоблоки АЕС. 

Що відомо про відключення світла в Україні

Нагадаємо, у травні в Україні знову почали вимикати світло. Спочатку це були екстрені відключення, потім – за графіками.

Обмеження електропостачання пов'язані з дефіцитом в енергосистемі. Зокрема, причиною стало те що українські енергооб'єкти піддалися низці масованих російських ударів. В результаті було зруйновано кілька великих ТЕС та ТЕЦ.

Однак протягом останніх декілька днів ситуація змінилася – світло не вимикали.

Гендиректор енергетичної компанії Yasno Сергій Коваленко пояснив, що така ситуація, ймовірно, пов'язана із тим, що один енергоблок АЕС вивели з ремонту.

Варто зазначити, що Україна внаслідок обстрілів втратила 50% спроможності генерації електроенергії, влада працює над відновленням, щоб до зими мати якомога більше генерації.

7 червня Кабінет міністрів України доручив органам державної та місцевої влади зменшити споживання електроенергії. Зокрема чиновників зобов'язали відмовитися від використання кондиціонерів, зовнішнього освітлення будівель і прилеглої території, а місцеву владу закликали обмежити освітлення вулиць.

Варто додати, що Кабінет міністрів схвалив порядок, що встановлює правила застосування графіків відключення світла, який почне працювати з 24 червня. В уряді сподіваються, що це дасть можливість забезпечити "справедливі графіки"

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: