fbpx
Сьогодні
21:50 13 Чер 2024

Уряд Ісландії видав останній китобійній компанії в Європі дозвіл на забій 128 китів цього сезону

Фото: Вікіпедія

Уряд Ісландії надав на цьогорічний сезон полювання останній європейській китобійній компанії Hvalur дозвіл на вбивство понад 128 фінвалів, які належать до тварин родини китових.

Про це повідомляє The Guardian.

Як зазначають у виданні, на сьогодні Ісландія стає другою після Японії країною, що відновлює китобійний промисел.

Зауважують, що попередній міністр рибальства Ісландії призупинив китобійний промисел після того, як у звіті дійшли висновку, що полювання у 2022 році не відповідало законодавству країни про захист тварин. Адже кити гинули не зразу і в муках через неправильні дії китобоїв — деякі помирали по дві години.

китобійний промисел

Фото: B Compagnon / Sagaphoto / Alamy

Згодом після цього створили експертну робочу групу для вивчення того, чи можна зробити полювання на китів більш відповідним до законів про добробут тварин. Експерти дійшли висновку, що є підстави для вдосконалення методів полювання і відновлення промислу.

Міністерка продовольства, рибальства та сільського господарства Ісландії Бʼяркі Олсен Гуннарсдоттір, надаючи дозвіл компанії Hvalur, сказала, що її рішення не обовʼязково відповідає її поглядам або поглядам її партії — "Руху лівих зелених".

"Проте я повинна дотримуватися законів і правил, і це мій висновок", підкреслила вона.

Водночас активісти стверджують, що в нещодавньому звіті ісландського органу з питань безпеки харчових продуктів і добробуту тварин Mast не вдалося зафіксувати жодних значних зрушень у бік більш гуманного полювання на цих тварин, попри впровадження нових правил, покликаних зменшити страждання китів.

Фінвал, Станція Вернадського

Фото: Фейсбук / Національний антарктичний науковий центр

Нагадаємо, що фінвал є другим за розміром ссавцем у світі, він включений до червоного списку Міжнародного союзу охорони природи як вид, що перебуває під загрозою зникнення. Чисельність фінвалів відновилася після того, як у 1970-х роках у багатьох країнах заборонили полювати них.

Якщо порівняти статистику за минулий рік, то було забито лише 24 фінвали.

Кит фінвал

Фото: Animalia

Варто додати, що китобійний промисел призвів до значного скорочення популяції китів — за минуле століття комерційне полювання вбило 2,9 мільйона тварин.

І хоча Міжнародна китобійна комісія запровадила мораторій на китобійний промисел з 1986 року, у деяких регіонах він досі процвітає, зокрема в Ісландії, де його відновили у 2006 році.

Нагадаємо, що уперше українські полярники, що працюють на станції "Академік Вернадський" в Антарктиді, задокументували зустріч із фінвалом, який заплив у води неподалік.

Окрім того, українські полярники показали стрибок молодого представника горбатих китів в Антарктиці. Хоча стрибають вони нерідко, однак зафіксувати це на відео є справжнім везінням.

Рубрика:
Екологія Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: