fbpx
Сьогодні
17:16 13 Чер 2024

У Польщі відмовилися переміщувати систему Patriot, яку США хоче передати Україні

Фото: Радіо ZET

Американська зенітно-ракетна система Patriot, яка нині розгорнута поблизу польсько-українського кордону, не може бути передана Києву.

Про це заявив в ефірі радіо ZET голова президентського Бюро національної безпеки Польщі Яцек Сєв'єра.

Свою думку польський представник висловив, коментуючи статтю в New York Times про рішення Вашингтона пересунути одну систему Patriot з Польщі до Україну.

Зі слів Сєв'єри, американська система Patriot "однозначно не може" перекидатися з Польщі в Україну. Він пояснив це тим, що Польща є країною, через яку проходить більшість військової допомоги для України.

Окрім того, за останні два роки повітряний простір тричі порушували крилаті ракети рф, що коштувало життя двом громадянам РП. Відтак Польща має не лише ключове значення для поставок військової допомоги Україні, а й для всієї системи стримування та підготовки можливої оборони на східному фланзі НАТО.

Керівник Бюро національної безпеки повідомив, що йому невідомі деталі передачі американцями системи Patriot Україні, і тому він попросив про розмову з цього приводу зі своїм американським колегою – радником президента США з національної безпеки Джейком Салліваном.

"Тривожна інформація. Я попросив про зустріч зі своїм колегою з США", наголосив Сєв'єра.

За його словами, окремі елементи однієї ЗРК Patriot можна ділити і пересувати в інші місця, але це він назвав "дуже складним питанням".

"Натомість пересування усієї батареї (до України – ред.) є дуже небезпечним", – констатував голова Бюро нацбезпеки Польщі.

Нагадаємо, що видання New York Times 12 червня повідомило, що президент Сполучених Штатів Америки Джо Байден схвалив розміщення другої ракетної системи Patriot в Україні для посилення її протиповітряної оборони, яка нині розгорнута в Польщі.

Американська ЗРК Patriot розгорнута біля кордону з Україною, захищаючи логістичний хаб Ряшів-Ясьонка, через який більша частина західної військової допомоги потрапляє в Україну.

Варто додати, що уряд Німеччини запустив ініціативу з пошуку додаткових засобів протиповітряної оборони, які можна передати Україні, 17 квітня.

11 червня президент Володимир Зеленський у Берліні під час виступу на Ukraine Recovery Conference 2024 заявив, що Україна потребує щонайменше семи систем "Петріот", щоб закрити наші основні міські агломерації.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: