fbpx
Сьогодні
17:32 13 Чер 2024

Президент України прибув на саміт "Групи семи"

Президент України Володимир Зеленський та прем’єр-міністерка Італії Джорджія Мелоні. Фото: АР

13 червня президент Володимир Зеленський прибув до Італії на саміт "Групи семи", який також присвячений і ситуації в Україні та її подальшій підтримці з боку Заходу.

Про це пише Рубрика, посилаючись на Rai News.

Як розповіли у виданні, Зеленський прибув на саміт. За його словами, він очікує, що на саміті будуть ухвалені "важливі рішення".

"Значна його частина буде присвячена Україні, нашій оборонній та економічній стійкості", – сказав він у дописі в Telegram.

У виданні додали, що українського Главу держави біля місця проведення саміту G7 – готелю Borgo Egnazia на півдні італійської Апулії – зустріла прем'єр-міністерка Італії Джорджія Мелоні.

Зеленський бере участь у першій частині саміту "Групи семи", присвяченій війні в Україні. Вона, за повідомленнями місцевих ЗМІ, почалась близько 16:00 за Києвом.

Перед зустріччю український лідер по черзі привітав глав держав та урядів, а також президентку Єврокомісії Урсулу фон дер Ляєн та президента Європейської ради Шарля Мішеля.

На світлинах, наданих Палаццо Кіджі, прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо, президент Франції Еммануель Макрон та канцлер Німеччини Олаф Шольц.

Зеленський на саміті G7

Президент України Володимир Зеленський на саміті. Фото: Rai News

Потім, коли вони сіли за стіл, український Президент зайняв своє місце між фон дер Ляєн і Мішелем. Але зустріч розпочалася лише через кілька хвилин, коли до кімнати увійшов Байден. Потім Зеленський підвівся, щоб піти потиснути руку Байдену.

"Головні теми для нас – розвиток коаліції винищувачів, пришвидшення навчання пілотів, прискорене постачання літаків. Розбудова української системи ППО на основі найпотужніших західних комплексів та нарощування далекобійних спроможностей.

Затвердження формату використання російських активів на користь України, зокрема для розвитку нашого ОПК, спільного виробництва зброї", наголосив на основних питаннях саміту Зеленський у соцмережі.

Що відомо про 50-й саміт G7

Ювілейний 50-й саміт G7 в Італії стартував 13 червня. Підтримка України буде однією з ключових тем триденної зустрічі. Зокрема, очікується ухвалення питання щодо використання заморожених активів рф.

Один із планів, запропонований США, передбачає виділення кредиту Україні на 50 млрд доларів під заставу російських активів.

Своєю чергою країни G7 домовилися про структуру кредиту, засновану на розмірі їхніх економік, щоб надати Україні близько 50 мільярдів доларів нової допомоги, яка надійде до кінця 2024 року.

Програма саміту в Італії передбачає 6 робочих сесій з таких тем:

  • діалог з Африкою, зміна клімату та розвиток;
  • Близький Схід;
  • Україна;
  • Міграція;
  • Індійсько-Тихоокеанська та економічна безпека;
  • Сесія із запрошеними державами та міжнародними організаціями з питань Африки, Середземномор'я, штучного інтелекту та енергетики.

Як повідомляли, 13 червня Сполучені Штати та Україна підпишуть двосторонню угоду про гарантії безпеки на полях саміту "Великої сімки" в Італії. Угода зі США стане 15-ю безпековою угодою, яку Україна підпише зі своїми союзниками.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: