fbpx
Сьогодні
15:57 13 Чер 2024

Опитування показало, що 60% українців вважають, що рф прагне знищити нашу націю або здійснити геноцид

Фото: ukraine-forum.eu

Шістдесят відсотків громадян України вважають, що російська федерація прагне знищити українську націю або навіть здійснити фізичний геноцид більшості населення.

Про це свідчать дані опитування, яке провів Київський міжнародний інститут соціології (КМІС) у травні 2024 року, передає Рубрика.

"Більшість українців – 60% – вважають, що Росія прагне знищити українську націю (34%) або навіть здійснити фізичний геноцид більшості населення (26%). Ще 6% українців вважають, що Росія хоче підкорити всі території, хоча і лишити їм певну культурну автономію в складі Росії", – йдеться у повідомленні.

За даними соціологів, на думку 12% українців росія прагне змінити владу та створити маріонеткову державу, яка буде слухатися у всьому Росію.

Лише 7% українців вважають, що агресор прагне зберегти за собою вже окуповані території та насправді не претендує на всю або більшість територій України.

"Крім цього, один з варіантів відповідей був сформульований таким чином, щоб бути наближеним до російської пропаганди, а саме – проведення "денацифікації" та демілітаризації України без посягань на незалежність України. Лише 5% респондентів обрали цей варіант", – повідомили у КМІС.

За даними опитування, у всіх регіонах найбільше респондентів (62% на заході і в центрі, 56% на півдні і 49% на сході) вважають, що росія прагне знищити українську націю або навіть здійснити фізичний геноцид. Причому третина населення у всіх регіонах відчуває, що рф хоче фізично знищити більшість населення.

"Відповіді від геноциду до створення слухняної маріонеткової держави фактично означають, що за відчуттями респондентів Росія не досягнула мети, тобто продовжуватиме свої агресивні дії. Залежно від регіону частка респондентів, які так вважають, коливається від 85% на заході до 61% на сході. Тобто більшість населення у всіх регіонах розуміють, що Росія не прагне зупинятися у своїх діях", – наголошують соціологи.

Водночас із заходу на схід з 3% до 13% зростає частка тих, хто вважає, що росія не претендує вже на більшість територій України і прагне лише зберегти за собою вже окуповані території.

У КМІС звертають увагу, що на сході відносно найбільше тих, хто вважає, що росія хоче "денацифікувати" та демілітаризувати Україну без посягань на незалежність – 11% проти 3-6% в інших регіонах.

"Разом з цим на півдні і сході, відповідно, 16% і 15% респондентів не змогли відповісти на запитання і, можливо, частина з них ухилилися від відповіді навмисно, щоб не висловлювати свою проросійську позицію. Проте навіть якщо певна частина з них дійсно займає проросійську позицію, це все одно означає, що такі мешканці становлять абсолютну меншість у регіоні. Тобто в будь-якому випадку більшість мешканців півдня і сходу мають цілком проукраїнські погляди", – зауважують соціологи.

У КМІС також додали, що хоча російськомовні українці дещо рідше говорили про наміри Росії знищити українську націю, але і серед них 62% вважають, що росія має нереалізовані ворожі наміри, які буде продовжувати (зокрема, 37% вважають, що Росія прагне знищити українську націю або вбити більшість українців).

Крім цього, лише 7% російськомовних українців поділяють російський наратив, що росія "просто" хоче "денацифікувати" та демілітаризувати Україну без посягання на її незалежність.

Довідка

Київський міжнародний інститут соціології 16-22 травня 2024 року провів власне всеукраїнське опитування громадської думки «Омнібус», до якого за власною ініціативою додав запитання про те, якою є, на думку українців, мета Росії у війні проти України. Методом телефонних інтерв'ю (computer-assistedtelephoneinterviews, CATI) на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів опитано 1067 респондентів, які мешкають у всіх регіонах України (підконтрольна уряду України територія). Опитування проводилося з дорослими (віком 18 років і старше) громадянами України, які на момент опитування проживали на території України, яка контролювалася урядом України. До вибірки не включалися жителі територій, які тимчасово не контролюються владою України, а також опитування не проводилося з громадянами, які виїхали за кордон після 24 лютого 2022 року.

Формально за звичайних обставин статистична похибка такої вибірки (з імовірністю 0,95 і з врахуванням дизайн-ефекту 1,1) не перевищувала 3,4% для показників, близьких до 50%; 3,0% – для показників, близьких до 25%; 2,1% – для показників, близьких до 10% 1,5% – для показників, близьких до 5%.

За умов війни крім зазначеної формальної похибки додається певне систематичне відхилення. Загалом у КМІС вважають, що отримані результати все одно зберігають високу репрезентативність та дозволяють досить надійно аналізувати суспільні настрої населення.

Нагадаємо, 73% громадян України впевнені, що терпітимуть війну стільки, скільки буде потрібно, ще 3% готові терпіти досить довго, на кшталт, рік.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: