fbpx
Сьогодні
11:22 13 Чер 2024

Норвегія надасть Україні боєприпаси для мінометів на суму близько 480 млн крон

English version here

Україна отримає від Норвегії боєприпаси для 81-мм мінометів на суму приблизно 480 млн норвезьких крон.

Про це повідомляють на сайті норвезького уряду, передає Рубрика.

"Потреба України у вогневій потужності велика і термінова. Після діалогу з Норвезькими збройними силами ми оцінили, що можемо зробити для подальших пожертв із запасів норвезьких збройних сил, які можна швидко перекинути в Україну, щоб допомогти запобігти більш масштабному наступу Росії. Наразі ми передали боєприпаси для 81-мм мінометів на суму близько 480 млн норвезьких крон", – сказав міністр оборони Норвегії Бйорн Арільд Грам.

У повідомленні зазначено, що 81-мм міномети зазвичай мають дальність дії 5-6 кілометрів і доповнюють важку артилерію на коротших дистанціях.

В уряді також зазначили, що Норвегія також нещодавно направила:

  • ручні гранати на суму 50 млн норвезьких крон,
  • снайперські боєприпаси на суму 3 млн норвезьких крон.

Прем'єр-міністр Йонас Гар Стере оголосив 31 травня в Стокгольмі, що Норвегія виділить 2,7 млрд норвезьких крон на заходи з  протиповітряної оборони України.

Як наголошують у норвезькому дипломатичному відомстві, 125 мільйонів євро із цієї суми використають на спільну ініціативу Німеччини та Норвегії разом з Данією та Нідерландами щодо поставок 100 ракет для системи Patriot, про яку напередодні оголошував міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус.

"Сьогодні Німеччина підтвердила, що разом з Норвегією, Данією і Нідерландами профінансує повторну закупівлю системи Patriot, щоб 100 ракет Patriot могли бути швидко передані Україні. Норвегія виділить 125 млн євро на цю співпрацю", підкреслили у повідомленні.

Нагадаємо, що 31 травня у Стокгольмі Президент України Володимир Зеленський і Прем'єр-міністр Норвегії Йонас Гар Стере підписали Угоду про співробітництво у сфері безпеки та довгострокову підтримку.

Окрім того, уряд Норвегії у 2024 році додатково спрямує 600 млн доларів на посилення української протиповітряної оборони та гуманітарну допомогу.

Також Норвегія пообіцяла, що коаліція винищувачів передасть Україні "значну кількість" бойових літаків F-16. Винищувачі будуть оснащені найновішим озброєнням та зможуть бити за лінією фронту.

Рубрика:
Події Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: