fbpx
Сьогодні
12:30 13 Чер 2024

Британія на саміті G7 оголосить про виділення понад $300 млн для України

English version here

Фото: Associated Press

На саміті "Великої сімки" в Італії прем'єр-міністр Британії Ріші Сунак оголосить про виділення допомоги Україні у розмірі 242 млн фунтів стерлінгів (приблизно 309 млн доларів).

Про це пише Рубрика з посиланням на сайт уряду Британії.

"На саміті прем'єр-міністр оголосить про виділення до 242 млн фунтів стерлінгів допомоги Україні для задоволення нагальних гуманітарних, енергетичних та стабілізаційних потреб, а також для закладання фундаменту для довгострокового соціально-економічного відновлення та реконструкції", – йдеться у повідомлені.

Уряд підкреслює, що:

"Це фінансування демонструє "незмінну міжнародну солідарність Великої Британії з Україною та нашу гнучкість у реагуванні на нагальні потреби, спричинені російською агресією".

Зокрема, Британія звертає увагу, що "критично важлива енергетична інфраструктура постраждала від інтенсивних російських ракетних ударів та бомбардувань протягом останніх кількох місяців".

У пресслужбі наголосили, що пріоритетом для прем'єр-міністра на саміті буде робота з партнерами над узгодженням способу використання заморожених російських активів для підтримки України.

Наголошується, що вартість активів, що знаходяться в юрисдикціях G7, становить 285 мільярдів доларів.

Також повідомляється, що Велика Британія стала першою країною, яка запровадила законодавство, що дозволяє зберігати санкції доти, доки росія не заплатить за завдані нею збитки.

"Ми повинні бути рішучими і креативними в наших зусиллях на підтримку України і припинення незаконної війни Путіна в цей критичний момент. Велика Британія залишається в авангарді міжнародної реакції, як це було з самого початку. Ми повинні перейти від "стільки, скільки буде потрібно" до "чого б це не коштувало", якщо ми хочемо покласти край цій незаконній війні", – зазначив Сунак.

Деталі: У преслужбі уряду нагадали, що наразі Велика Британія виділила майже 12,7 мільярдів фунтів стерлінгів на військову, гуманітарну та економічну підтримку України і часто була першою, хто надавав життєво необхідну летальну допомогу − від крилатих ракет Storm Shadow до танків Challenger 2.

Довідка

Ювілейний 50-й саміт G7 в Італії стартує сьогодні, 13 червня. Підтримка України буде однією з ключових тем триденної зустрічі. Зокрема, очікується ухвалення питання щодо використання заморожених активів РФ.

Один із планів, запропонований США, передбачає виділення кредиту Україні на 50 млрд доларів під заставу російських активів.

Програма саміту в Італії передбачає 6 робочих сесій з таких тем:

  • діалог з Африкою, зміна клімату та розвиток;
  • Близький Схід;
  • Україна;
  • Міграція;
  • Індійсько-Тихоокеанська та економічна безпека;
  • Сесія із запрошеними державами та міжнародними організаціями з питань Африки, Середземномор'я, штучного інтелекту та енергетики.

На саміт до Італії приїдуть лідери країн та урядів "Великої сімки", керівництво ЄС та запрошені гості.

Основні учасники:

  • прем'єр-міністр Італії та голова цьогорічної зустрічі – Джорджія Мелоні;
  • президент Франції – Еммануель Макрон;
  • канцлер Німеччини – Олаф Шольц;
  • прем'єр-міністр Великобританії – Ріші Сунак;
  • прем'єр-міністр Канади – Джастін Трюдо;
  • президент США – Джо Байден;
  • прем'єр-міністр Японії – Фуміо Кісіда;
  • керівники Євросоюзу – Шарль Мішель та Урсула фон дер Ляйєн.

Як зазначається на офіційному порталі G7, саміт відбудеться в особливо складний час на міжнародній арені.

Як повідомлялось, 13 червня Сполучені Штати та Україна підпишуть двосторонню угоду про гарантії безпеки на полях саміту "Великої сімки" в Італії. Угода зі США стане 15-ю безпековою угодою, яку Україна підпише зі своїми союзниками.

Нагадаємо, 12 липня 2023 року на полях саміту НАТО у Вільнюсі лідери країн G7 погодили Спільну декларацію про підтримку України. У документі йшлося, зокрема, про роботу над конкретними двосторонніми довгостроковими зобов'язаннями та домовленостями у сфері безпеки.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: