fbpx
Сьогодні
Ексклюзив 17:56 13 Чер 2024

Кияни зможуть безкоштовно дізнатись свою групу крові: розповідаємо коли і де

Фото: roibu/Depositphotos

У Києві у Всесвітній день донора, 14-го червня, можна буде безкоштовно дізнатись свою групу крові, а також отримати більше інформації про донорство. Захід, де можна буде це зробити, відбудеться в ТРЦ Gulliver.

"Рубрика" розповідає деталі.

У чому проблема?

Росіяни обстрілюють міста по всій Україні, тож українцям варто перестрахуватися всіма доступними способами, зокрема, знати свою групу крові. Коли вона відома, постраждала людина має вищі шанси на швидку та ефективну допомогу, адже в разі масивної крововтрати лік може йти на секунди. 

Яке рішення?

Донор акція

Дізнайтися свою групу крові у Всесвітній день донора безкоштовно зможуть жителі та гості Києва. Захід, який організовує ДонорUA, відбудеться 14 червня, у п'ятницю в столичному ТРЦ Gulliver.

Як це працює?

ДонорUAавтоматизована система рекрутингу та управління донорами крові, розроблена з метою популяризації донорського руху в Україні. Місія проєкту — вчасно забезпечити пацієнтів, в тому числі й у гарячих точках, якісними компонентами крові.

За час існування системи

  • залучено 160 000+ донорів;
  • 7 500+ пацієнтів адресно отримали допомогу;
  • 22 центри крові мають підтримку проєкту;
  • на пошук донора витрачається 20 хвилин.

"У Всесвітній день донора ми дякуємо тим, хто рятує життя власною кров'ю. ДонорUA також організовує донацію для тих, хто хоче здати кров саме в цей день у святковій атмосфері. Паралельно проводиться акція з визначення груп крові. Це «інтерактив» для тих, хто ще не здавав кров, але хоче ближче підійти до цієї теми, позбавитися упереджень і дізнатися щось нове про самих себе", — розповідає Ірина Божко, комунікаційниця та контент-менеджерка ДонорUA.

Місток до донорства

Донор акція

Акція "Дізнайся свою групу крові" 6 травня на Центральному автовокзалі Києва

Як зазначають в ДонорUA, величезна кількість українців не знає своєї групи крові, або ж сумнівається в інформації, яку написали в їхніх медичних картках ще в ранньому дитинстві.

Акції, спрямовані саме на визначення груп крові, можуть не лише вирішити це питання індивідуально, а й стати містком до донорства. 

Під час таких акцій волонтери залучають містян до донорського руху. Зареєструвавшись на ДонорUA, нові донори отримують сповіщення, коли в їхньому населеному пункті виникає потреба у крові певної групи. Це робить донорство зручнішим та ефективнішим.

"Можливо, ви навіть не замислювалися про те, аби здати кров, не знали про те, наскільки потреба є гострою, і саме така подія спонукає вас до доброї справи", — каже Ірина Божко. 

А це точно працює?

Донор акція

Акція "Дізнайся свою групу крові" 20 квітня, Кропивницький, ТРЦ Depo't Center

На подіях ДонорUA й раніше визначали групи крові — на тематичних виставках, лекціях тощо. А з жовтня 2023 року такі акції проводяться по кілька разів на місяць у 10 містах України, і вже більше 2000 людей дізналися свою групу крові. 

"А оскільки такі події ще й отримують медійний розголос, і більше людей звертають увагу на тему крові, за цей період ми залучили майже 30 000 нових донорів", — говорить Ірина Божко. 

Це безпечно?

Донор акція

Акція "Дізнайся свою групу крові" 10 лютого, Тернопіль, ТРЦ Подоляни

Волонтери ДонорUA будуть раді бачити всіх, хто хоче дізнатися свою групу крові чи долучитися до донорського руху, 14 червня з 12:00 до 18:00  у ТРЦ Gulliver.

Групи крові визначають методом EldonCard — така процедура займає кілька хвилин і не потребує вищої медичної освіти від того, хто її здійснює. Всі системи одноразові, стерильні, шкіра дезінфікується, прокол робиться мінімальний і майже не відчутний. Тож це абсолютно безпечна процедура — визначити групу крові можна навіть дітям, якщо поруч із ними є батьки й вони дають згоду.

"Ми часто говоримо, що найкраща група крові — та, яка є в донора. Якщо вона рідкісна, кров слід здавати саме через це. Якщо група поширена, це означає, що такої крові потребує більша кількість людей. Тож якщо ви не маєте протипоказань до донорства, долучайтеся до цієї справи — кров будь-якої групи і з будь-яким резусом рятує життя", — закликають в ДонорUA. 

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: