fbpx
Сьогодні
13:24 13 Чер 2024

G7 домовилася про структуру кредиту Україні на 50 мільярдів доларів: що відомо про надходження коштів

English version here

Країни G7 домовилися про структуру кредиту, засновану на розмірі їхніх економік, щоб надати Україні близько 50 мільярдів доларів нової допомоги, яка надійде до кінця 2024 року.

Про це повідомляє агентство Bloomberg з посиланням на джерела, передає Рубрика.

Країни "Великої сімки" нададуть Україні кредити, які будуть погашатися коштом прибутків, отриманих від заблокованих коштів у розмірі приблизно 280 мільярдів доларів, більшість з яких лежать в Європі.

Очікується, що ця угода забезпечить критично важливу підтримку Україні в середньостроковій перспективі та допоможе покрити її фінансові потреби до 2025 року і далі.

Згідно з механізмами, які будуть підписані в Італії, США, Європейський Союз та інші учасники нададуть Україні кредит, а доходи, отримані від активів з часом, будуть використані для повернення цих грошей, повідомили джерела агентства.

Кредити будуть структуровані по-різному на основі внутрішніх процедур кожного учасника, і кожен з них нестиме ризик за наданими кредитами, якщо заморожені активи принесуть менше прибутку, ніж передбачалося.

Остаточні технічні деталі будуть узгоджені після саміту, сказали люди. Допомога може бути спрямована на підтримку оборони, економіки та відновлення України. Конкретика угоди може змінитися, коли лідери зустрінуться в четвер.

Для G-7 цей крок є сигналом для російської федерації, що вони готові підтримувати Україну в довгостроковій перспективі.

Нагадаємо, учасники переговорів G7 вже деякий час обговорюють, як найкраще використовувати російські активи на суму близько 300 млрд доларів, які були заморожені після вторгнення Москви в Україну в лютому 2022 року.

Сполучені Штати Америки готові надати Україні кредит у розмірі $50 млрд, який буде погашатися прибутками від заморожених російських активів, при умові, що Європейський Союз зможе продовжити санкції проти Москви на невизначений термін.

Що відомо про передачу прибутків конфіскованих російських активів Україні

24 лютого країни Групи семи (G7) оприлюднили заяву, в якій підтвердили, що триматимуть замороженими активи росії у своїх юрисдикціях до завершення повномасштабної війни рф проти України.

Варто додати, що у Європейському Союзі підготували законодавчу пропозицію, за якою Україна почне отримувати прибутки від заблокованих активів російського Центробанку вже у липні: кошти спрямують на постачання зброї та розвиток оборонної промисловості.

19 березня Глава дипломатії Європейського Союзу Жозеп Боррель запропонував використати 90% доходів від заморожених в Європі активів рф на закупівлю зброї для України через Європейський фонд миру.

8 травня Постійні представники ЄС погодили використання прибутків від заморожених російських активів на підтримку відновлення України та її військового захисту від агресії рф.

За відкритою інформацією, на балансі Euroclear нині перебувають 192 млрд євро активів російського Центробанку. ЄС шукає правові механізми для подальшого поводження з цими заблокованими ресурсами, а також із нарахованими на них відсотками, обсяг яких за минулі два роки сягнув 5 млрд євро.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: