fbpx
Сьогодні
18:49 12 Чер 2024

Сполучені Штати підпишуть безпекову угоду з Україною на саміті G7: що відомо

Фото: Офіс Президента

13 червня Сполучені Штати та Україна підпишуть двосторонню угоду про гарантії безпеки на полях саміту «Великої сімки» в Італії. Угода зі США стане 15-ю безпековою угодою, яку Україна підпише зі своїми союзниками.

Про це пише CNN із посиланням на неназвані джерела. Також те, що угоду підпишуть під час саміту, підтвердив голова Офісу президента Андрій Єрмак та радник із питань національної безпеки Джейк Салліван, пише Рубрика.

Угоду укладуть після місяців переговорів між країнами. Очікується, США зобов'яжуться протягом 10 років продовжувати навчання українських військових, розвивати співпрацю у виробництві зброї та військового обладнання, а також продовжувати надавати військову допомогу та посилювати обмін розвідданими.

Водночас двоє джерел, знайомих з текстом угоди, стверджують, що в ній не передбачено конкретної грошової суми для військової підтримки України. Загалом очікують, що безпекові зобов'язання будуть подібні до викладених у 14 інших двосторонніх угодах, які вже уклала Україна.

Єрмак повідомив у Телеграмі.

«Мій добрий друг, радник з нацбезпеки Президента США Джейк Салліван анонсував підписання безпекової угоди між Україною та Сполученими Штатами на саміті G7 вже цього тижня, який відвідає Президент України Володимир Зеленський. Це буде вже 16-та угода. Велика честь очолювати команду делегації щодо підписання безпекових гарантій», – розповів керівник Офісу Президента.

Він додав, що «ми пройшли великий шлях співпраці з США, і вся команда зробила велику роботу, щоб ця майбутня угода стала можливою».

Андрій Єрмак нагадав, що за дорученням Володимира Зеленського навесні 2022 року було створено Міжнародну робочу групу з питань гарантій безпеки. Андерс Фог Расмуссен і Єрмак стали співголовами. У вересні 2022 року група презентувала Київський безпековий договір, який заклав основу для Спільної декларації країн Великої сімки про підтримку України. Декларація, своєю чергою, окреслила систему двосторонніх угод між Україною та союзними державами щодо зобов'язань у сфері безпеки. Наразі Україна працює над цими конкретними договорами.

«Нещодавно Володимир Зеленський зустрічався з Джо Байденом. Лідери говорили про важливість безпеки для відновлення нашої держави. Ми ж з Джейком Салліваном працювали над багатьма треками, включно з тими, які стосуються озброєнь від самого початку широкомасштабного вторгнення. І також в постійному діалозі готували майбутню угоду. Я щиро вдячний за роботу нашій команді, а також союзникам. Чекаємо саміту G7», – відзначив Єрмак.

Нагадаємо, 12 липня 2023 року на полях саміту НАТО у Вільнюсі лідери країн G7 погодили Спільну декларацію про підтримку України. У документі йшлося, зокрема, про роботу над конкретними двосторонніми довгостроковими зобов'язаннями та домовленостями у сфері безпеки.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: