fbpx
Сьогодні
15:47 11 Чер 2024

Євросоюз працює над створенням програми підтримки інвестицій в Україну на €1,4 мільярда

Фото: З відкритих джерел

Європейський Союз разом із партнерськими європейськими банками створює фінансову програму на €1,4 млрд для приваблення в Україну зовнішніх капітальних інвестицій.

Про це у Берліні 11 червня під час конференції з відновлення України заявила президентка Європейської Комісії Урсула фон дер Ляєн, повідомляє Укрінформ.

"Тут, у Берліні ми підписуємо першу угоду вартістю у 1,4 мільярда євро з нашими банками-партнерами, щоб привабити інвестиції в Україну з нашого приватного сектору.

Ми також розпочнемо цілеспрямовану підтримку для капітальних інвестицій в Україну. Таким чином ми, ЄС, допоможемо їм (інвесторам) усунути деякі ризики, що асоційовані із капітальними інвестиціями", підкреслила очільниця Єврокомісії.

Фон дер Ляєн наголосила, що метою таких зусиль є покращити доступ до фінансування українського бізнесу, особливо у вимірі інвестицій у малі та середні підприємства.

Окрім того, гроші можна залучати також у "стартапи", які можуть допомогти модернізувати економіку України, зокрема, в таких сферах як:

  • IT та цифровізація,
  • поновлювальна енергетика,
  • виробництво критичних сировинних матеріалів.

"Ми розпочнемо із пілотних проєктів для вирішення найбільш нагальних потреб, ці проєкти можуть бути з часом розширені. Я знаю, що бізнес-спільнота хотіла б збільшити свої внески. Разом, ми можемо мобілізувати фінансову міць для того, щоб допомогти Україні чинити спротив (агресії – ред.) та відновлюватися", – підкреслила Президентка ЄК.

Вона також нагадала, що Український фонд в обсязі 50 мільярдів євро, що був створений в багаторічному бюджеті ЄС на 2024-2027 роки, підкріплений ґрунтовним планом реформ та інвестицій, що був представлений урядом України, і цей план вже реалізується. В рамках Українського фонду Україна вже отримала від ЄС 6 мільярдів євро.

І до кінця червня Україна отримає ще 1,9 мільярда євро за планом Ukraine Facility.

Що відомо про Ukraine Recovery Conference, URC2024

11 червня в німецькій столиці Берліні за участі президента України Володимира Зеленського та канцлера ФРН Олафа Шольца стартує Конференція з відновлення України – Ukraine Recovery Conference.

Берлінська конференція з реконструкції (Ukraine Recovery Conference, URC2024) — це вже третя конференція з реконструкції з початку повномасштабної війни. 

У липні 2022 року учасники в Лугано (Швейцарія) погодили основні принципи реконструкції: вона має бути орієнтованою на реформи, прозорою, демократичною та сталою.

На конференції у Лондоні 2023 року в центрі уваги була мобілізація приватного сектору. У 2025 році конференцію разом з Україною прийматиме Італія.

Раніше уряд Німеччини оголосив, що цей захід відвідають понад 2000 учасників з понад 60 країн.

URC2024 зосередиться на таких чотирьох темах:

  • діловий вимір – мобілізація приватного сектору для реконструкції та економічного зростання;
  • людський вимір — соціальне відновлення та людський капітал для майбутнього України;
  • місцевий і регіональний вимір — відновлення муніципалітетів і регіонів;
  • вимір ЄС – вступ до ЄС і відповідні реформи.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: