fbpx
Сьогодні
08:52 11 Чер 2024

WP: Сполучені Штати дозволили бійцям Азову використовувати американську зброю

English version here

Адміністрація президента Сполучених Штатів Америки Джо Байдена зняла чинну упродовж практично десяти років заборону на використання своєї зброї бригадою "Азов", яка входить до складу Національної Гвардії.

Про це повідомляє The Washington Post з посиланням на державний департамент США.

Як зазначають у виданні, що військовому підрозділу заборонили використовувати американську зброю близько 10 років тому, оскільки американські чиновники вирішили, що деякі з її засновників сповідують расистські, ксенофобські та ультранаціоналістичні погляди.

Як стверджують журналісти, Державний департамент Сполучених Штатів провів перевірку військового підрозділу на відповідність критеріям "закону Ліхі" – однієї з норм американського права, відповідно для якої заборонено постачати озброєння закордонним групам, які вчиняли злочини проти прав людини.

Жодних ознак порушень чиновники не знайшли, тож було вирішено зняти обмеження.

"Після ретельної перевірки українська 12-та бригада спеціального призначення "Азов" пройшла перевірку, проведену Державним департаментом США", — йде мова в заяві.

Зауважують, що бригада матиме доступ до військової допомоги США, як і будь-який інший підрозділ ЗСУ.

WP додає, що представник Держдепартаменту США не повідомив, коли саме було знято заборону і чи вже використовує Азов американську зброю.

Що відомо про заборону користуватися американською зброєю бригадою "Азов"

Нагадаємо, що 19 квітня командир 12-ї бригади спеціального призначення Азов Національної гвардії України Денис Прокопенко закликав США скасувати заборону на зброю для азовців. Він зазначав, що це є ударом по обороноздатності України.

Ще у 2015 році конгресмен Джон Коньєрс — молодший, демократ від штату Мічиган, запропонував поправку, яка забороняє надані Законом про консолідовані асигнування США кошти використовувати для озброєння, навчання або іншої допомоги батальйону "Азов". Конгрес схвалив її, оскільки провідні медіа характеризували "Азов" як "відверто неонацистський і фашистський".

Згадана поправка зберігалася і в цьогорічному законопроєкті про оборонні асигнування.

"Саме ця поправка, яка рік у рік кочує з одного Appropriations bill в інший, є причиною того, що у 2022 році під час оборони Маріуполя "Азов" не мав новітнього західного озброєння. Тоді ми стримували переважаючі сили противника в оточеному Маріуполі, використовуючи вкрай обмежені ресурси, які мали, і показали надзвичайно високу ефективність.

Скільки життів особового складу вдалося б зберегти та якими б були результати оборони міста, якби, крім високої мотивації, злагодженості та професіоналізму, азовці мали у своєму розпорядженні сучасну бронетехніку й артилерійські системи", — наголошує "Редіс".

Згодом 3 травня 2024 року стало відомо, що петицію на сайті ОП про розблокування надання зброї та допомоги 12-ій бригаді спеціального призначення Азов з боку США відхилили. В Азові зазначали, що сайт офіційного інтернет-представництва президента України двічі відхилив петицію.

Варто додати, що з 2014 року Азов перестав бути батальйоном і став окремим загоном спеціального призначення. З лютого 2023 року — це 12-та бригада спецпризначення Азов Національної гвардії України.

Полк "Азов", який очолював оборону Маріуполя, було виключено з отримувачів останнього пакету військової допомоги США через звинувачення у зв'язках із неонацизмом. Їх також не допускають до навчання з силами НАТО в Європі.

"Азов" відкидає звинувачення в неонацизмі, вказуючи, що до складу добровольчої бригади тепер входять бійці різних етнічних і релігійних груп, зокрема солдати-євреї. Військові також вважають, що такі звинувачення можуть бути сформовані під впливом російської пропаганди.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: