fbpx
Сьогодні
15:19 11 Чер 2024

У рф на війну проти України вербують ув'язнених жінок, - ЗМІ

Фото: Центр нацспротиву

Для участі у війні проти України росія наприкінці травня звільнила групу жінок із в'язниці під Санкт-Петербургом. А втім, наразі невідомо, чи є їхнє звільнення поодиноким випадком.

Про це пише New York Times із посиланням на двох колишніх ув'язнених, які підтримують зв'язок із тими, хто все ще перебуває у тюрмі, передає Рубрика.

Як зазначає видання, військові вербувальники почали відвідувати жіночі в'язниці по всій європейській частині росії восени 2023 року. Загалом на початку повномасштабного вторгнення у рф відбували покарання близько 30 тисяч жінок.

Водночас засудженим росіянам почали пропонувати помилування в обмін на службу ще за рік до цього. А втім, засуджені жінки, які доєдналися до армії рф минулого року, донині перебували у в'язницях і не були відправлені на фронт без офіційного пояснення причин.

Наразі вербування жінок відбувається через те, що росія прагне залучити більше людей до армії, при цьому не оголошуючи офіційну мобілізацію, зазначає NYT.

Однак досі невідомо, яку саме роль виконуватимуть колишні ув'язнені росіянки на фронті.

За даними джерел, під час вербування жінкам терміном на один рік пропонували контракти на посади:

  • снайперок,
  • медикинь,
  • радисток.

Тоді на це погодились близько 40 із 400 ув'язнених. Натомість їм пообіцяли помилування та зарплату розміром близько 2 тисячі доларів на місяць.

Дві жінки, які були свідками вербування, розповіли, що їх співкамерниці погодились на це, навіть попри небезпеку, про яку повідомили вербувальники.

Вони додали, що жінки погодились їхати на війну через суворі обмеження у в'язниці. Там їх, зокрема, змушували постійно мовчати й працювати по 12 годин на добу на лісопильні навіть при мінусовій температурі взимку.

А втім, наразі невідомо, чи є їхнє звільнення поодиноким випадком, пілотною програмою чи початком більшої хвилі вербування, зазначає NYT.

У коментарі LIGA.net представник Головного управління розвідки Міноборони Андрій Юсов сказав, що загалом кількість завербованих є незначною. Водночас переважна кількість ув'язнених росіянок, які пішли воювати проти України, — "добровольці", додав він.

Що відомо про вербування в'язнів у росії на війну

Перші повідомлення про вербування ув'язнених у "ПВК Вагнера" з'явилися в липні 2022 року.

До вересня цей процес став практично публічним, а в Telegram стали з'являтися відео, на яких пригожин особисто виступає в колоніях. Він обіцяє засудженим, що після пів року участі в бойових діях їх помилують.

Нагадаємо, у 2022 році на рекордні 23 тисячі осіб зменшилась кількість ув'язнених у чоловічих колоніях росії, за період вересень-жовтень. Це сталося на тлі вербування в "ПВК Вагнера" і відправки зеків на війну в Україну.

Своєю чергою британська розвідка повідомляла, що у 2023 році російська влада продовжує відчувати проблеми з вербуванням до лав армії нових людей, попри те, що військова служба у рф зараз відкриває хороші можливості для отримання високого заробітку та різних привілеїв.

Тому росія активно відправляє злочинців, засуджених за тяжкі злочини, воювати в Україну.

Так з початку 2023 року Міністерство оборони рф активізувало схему вербування російських в'язнів для участі в бойових діях в Україні.

Розвідка Британії також повідомляла, що Міноборони рф у квітні минулого року завербувало на війну до 10 тисяч в'язнів.

Окрім того, у  російській федерації почали масово вербувати жінок із колоній на війну в Україні. Оскільки жінки більш схильні до пропаганди, то погоджуються вони охочіше за чоловіків.

Також, російський оборонний виробничий сектор, швидше за все, вдається до використання праці ув'язнених, намагаючись задовольнити потреби у виробництві у воєнний час.

Варто додати, що на сьогодні російські "зеки", які поїхали воювати проти України, замість помилування від російського диктатора володимира путіна тепер отримують лише умовне звільнення, а служити їм належить до кінця війни.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: