fbpx
Сьогодні
19:58 11 Чер 2024

Лікувальні масажі поблизу фронту. Як це допомагає бійцям?

Українські воїни, які щодня знаходяться на передовій, зазнають неабиякого навантаження на організм. Якщо у цивільному житті чи навіть у військовій частині, вони мають певний час на перепочинок, на обстеження та різні профілактичні процедури, то на полі бою зовсім не до цього. А від простих на перший погляд речей, які цілком реально втілити у повсякдення армії, може залежати майбутнє здоров'я бійця.

Про це розповів у новому випуску подкасту "Пліч-о-пліч" на Радіо "Накипіло" ведучий Володимир Носков, пише Рубрика.

У чому проблема?

Військовослужбовці вирушають на бойові завдання у повному спорядженні. Це бронежилет, шолом, навушники, наплічник, ременно-плечова система із підсумками, зброя, магазини для патронів і самі патрони, гранати, дими, ліхтарик, мультитул, ніж, пайок. Це ще, якщо не рахувати військової форми разом із берцями. Стандартний набір амуніції воїна ЗСУ важить понад 30 кілограмів. В такому екіпіруванні воїни повинні швидко рухатися по небезпечному полю бою, виконувати поставлені завдання. Нерідко їм доводиться виносити на собі тяжкопораненого побратима з поля бою. Це величезне навантаження на поперек, хребет, плечовий корпус та шию армійця.

Які є рішення?

Для того, щоб допомогти військовим відновити здоров'я без лікування у шпиталі, в кількох десятках кілометрів від лінії фронту фахівці і фахівчині, що входять до волонтерського об'єднання «Масажний спецназ», розгортають свої мобільні реабілітаційні локації.

«Масажний спецназ» — це команда із щонайменше 40 професійних реабілітологів, масажистів, мануальних терапевтів. Вони їдуть ближче до базування військових, щоб підтримати їхнє фізичне здоров'я. За понад рік роботи масажні експедиції проходили на Донбасі, Харківщині, Сумській та Херсонській областях, на Запоріжжі.

Керівником цього волонтерського підрозділу стала людина, яка все своє життя організовувала концерти естрадних співаків. Нині Сергій Андрєєв закликає професійних масажистів та реабілітологів із усієї України включитися і підтримувати здоров'я оборонців держави.

А на Харківщині вже понад два роки покращують стан здоров'я військових мобільна група фізичних терапевтів під керівництвом Олега Шевцова разом із Українським фондом міжнародного розвитку у партнерстві з оздоровчим центром Wellness House. Команда фахівців і фахівчинь розробила методику відновлення фізичного стану тіла бійця, що дозволяє за годину, за дві години зняти гострий біль, полегшити і покращити рух. Це дозволяє воякам швидше повернутися до опору проти російського агресора.

Крім того, реабілітологи діляться своїм досвідом із студентами медичного факультету Харківського національного університету імені Каразіна, щоб вони згодом теж могли долучитися до оздоровчої справи армійців.

Як це працює?

Співзасновник волонтерського об'єднання «Масажний спецназ» Сергій Андрєєв розповідає, що через важкі бої на Курахівському, Покровському, Куп'янському, Харківському напрямках значно зросла кількість запитів від військових саме з цих територій.

«Всюди потрібна допомога, але ось саме на цих напрямках відчувається, що навантаження на хлопців просто колосальне», — говорить волонтер.

Нині «Масажному спецназу» вдається відновити 120-130 військовослужбовців на день. Останні експедиції спеціалістів відбувались на Донеччину і на Харківщину. Декілька днів тому реабілітологи повернулись з Куп'янська, а перед тим — знаходились у Слов'янську. Фахівцям і фахівчиням «Масажного спецназу» доводиться долати великі відстані, доїзди до локацій в середньому займають до 14 годин в один кінець.

Найчастіше військові скаржаться на болі в спині, оніміння рук та ніг. Проте трапляються і дуже складні випадки, коли бійці майже не можуть рухатись і реабілітологи намагаються їм допомогти на місці, адже поїхати кудись вони просто не мають змоги.

Артем Пархоменко, який  волонтерить у мобільній групі фізичних терапевтів на Харківщині, розповідає, що під час бойових дій у військовослужбовців зазвичай  відбувається загострення хронічних патологій. Крім того, виникають специфічні та не специфічні больові синдроми. Від часто вимушених статичних поз, від значних навантажень хребет сиплеться.

Що далі?

Коли близько року тому група фізичних терапевтів зіштовхнулась з проблемою браку спеціалістів, вони зробили ставку на студентів.

«Ми вийшли на харківські вузи, ми заключили договори співпраці і почали передавати свій досвід студентам медичних факультетів, які зараз працюють з військовими, долучилися до нашої мобільної групи, які зараз працюють в нашому навчально-діагностичному центрі, і завдяки студентам кількість нашої команди на сьогоднішній день понад 300 людей», — розповідає Артем Пархоменко.

Обидва проєкти з реабілітації бійців поблизу лінії фронту знайшли неабиякий відгук серед воїнів. Реабілітологи-волонтери звикли працювати в польових умовах. Раніше, коли не було такої кількості ворожих безпілотників, то процедури проходили просто неба. Нині ж масажисти мусять пильнувати свою безпеку.

«При зародженні ідеї ми керувались логікою, якщо людина в тилу може отримати такі послуги, то наші герої, люди, які знаходяться на війні, які перебувають в таких важких умовах, вони обов'язково також мають мати таку можливість», — переконує Сергій Андрєєв.

Якщо протокол лікування проблем опорно-рухового апарату вже давно використовується фахівцями в Україні, то проєкт мобільності фізичного терапевта, які втілюються у військах НАТО, наразі в українській армії одиничні проєкти.

В мобільній групі харківських масажистів та реабілітологів впевнені, що це питання часу. І дуже скоро в українській армії так само дотримуватимуться певних стандартів виїздів. Фахівці наголошують, що до кожного підрозділу має приїжджати така група мінімум раз на тиждень. Адже такі мобільні групи працюють з проблемою на етапі її формування і допомагають уникнути травмування бійця.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: