fbpx
Сьогодні
Фото 13:46 11 Чер 2024

Лідери Швеції та Фінляндії приїхали на Ризький саміт Східного флангу НАТО

Фото: Ilmārs Znotiņš / Valsts prezidenta kanceleja

У вівторок, 11 червня, в латвійській столиці проходить саміт країн Східного флангу НАТО, на якому лідери Бухарестської дев'ятки (В9), а також Швеції та Фінляндії обговорять координування позицій з питань безпеки та оборони.

Про це повідомляє латвійський мовник LSM, передає Рубрика.

На Ризький саміт Східного флангу НАТО / В9, крім традиційних представників "дев'ятки" (Болгарії, Чехії, Естонії, Латвії, Литви, Польщі, Румунії, Словаччини, Угорщини) приїхали також:

  • президент Фінляндії Александр Стубб,
  • прем'єр-міністр Швеції Ульф Крістерссон.

Фото: Ilmārs Znotiņš / Valsts prezidenta kanceleja

Це є сигналом того, що Швеція та Фінляндія нещодавно стали членами НАТО та допомагають зміцнювати безпеку східного флангу Альянсу.

Фото: Ilmārs Znotiņš / Valsts prezidenta kanceleja

Напередодні відкриття Саміту відбулася зустріч президента Латвії Едгарса Рінкевичса з генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом, під час якої Столтенбергу був вручений Орден Трьох зірок вищого ступеня – в знак подяки Латвійської держави генсеку НАТО за його внесок у зміцнення безпеки Латвії та всього Альянсу.

Фото: Ilmārs Znotiņš / Valsts prezidenta kanceleja

При цьому Рінкевичс нагадав, що Столтенберг очолив НАТО 10 років тому, через кілька місяців після того, як РФ окупувала Крим.

Також президент Латвії наголосив на необхідності посилити підтримку України.

"Ми хотіли б, щоб Україна отримала чіткий сигнал у Вашингтоні про те, що її членство в НАТО стоїть на порядку денному", – сказав він.

Нагадаємо, на саміті у Вашингтоні, який відбудеться з 9 по 11 липня цього року, Північноатлантичний Альянс представить Україні пакет безпекових заходів, які слугуватимуть "мостом" до членства.

Рубрика:
Події Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: