До Європарламенту пройшла угорка з України: у неї залишилися специфічні спогади про Закарпаття

На виборах до Європейського парламенту в Угорщині від опозиційної новоствореної партії "Тиса" перемогла уродженка закарпатського міста Габріела Держені.

Про це пише "ЄП".

Як зазначає видання, Держені народилася в Берегові у 1977 році, де жила перші 10 років життя, після чого переїхала в Угорщину. До 2021 тривалий час працювала в структурах Європейської комісії.

Повідомляють, що публічних заяв жінки про Україну знайти не вдалося. Водночас видання підкреслює, що під час кампанії Держені закрила старі дописи на своїй Facebook-сторінці. Це сталося після того, як проурядові пропагандистські медіа почали поширювати зманіпульовані повідомлення, засновані на її старих повідомленнях.

Так, у 2022 році в інтерв'ю виданню угорської меншини Закарпаття Kárpátaljai Hírmondó, яке є у розпорядженні "ЄП", Держені розповіла про дитячі роки, які вона провела у Берегові.

Розповідаючи про перші три роки навчання у школі, вона згадала про "незручну коричневу форму, носіння зірки жовтеняти та відмову приймати будь-що з Угорщини – наприклад, обгортковий папір".

Вона також розповіла, що у школі вивчали угорську мову, але російська була обов'язковою.

"Ми багато подорожували в цьому районі, а також збиралися з родиною та друзями, як з угорцями, так і з росіянами та українцями. Загалом, я пам'ятаю свої роки там як сповнені любові та веселощів, завжди була їжа, теплий одяг, ми могли купити машину, і дорослі завжди з усім давали раду", – пригадує Держені.

У 1986 році помер її батько, а навесні 1987 року Держені разом з матір'ю переїхала до Угорщини, але підтримувала зв'язок з Береговим і у дорослому віці.

Держені має диплом юриста. Вона працювала в Міністерстві охорони навколишнього середовища, коли були у розпалі переговори про вступ Угорщини в ЄС. У 2003 році пройшла тримісячне стажування в Брюсселі, в Генеральному директораті Єврокомісії з питань довкілля, після чого була зарахована там на роботу на початку 2005 року.

У 2021 році повернулась в Угорщину, де Держені нині займається письменництвом. Вона є авторкою короткої прози та книги "Вільна після Брюсселя".

Нагадаємо, що партія угорського прем'єр-міністра Віктора Орбана "Фідес" досягла найгіршого результату в історії на виборах до Європарламенту на тлі появи в угорській політиці новачка Петера Мадяра.

Варто додати, що виборці країн Європейського Союзу сформували демократичну центристську більшість у Європейському парламенті.

На цих виборах обирали 720 членів Європарламенту – це на 15 більше, ніж на попередніх виборах, але менше, ніж 751 євродепутат, який був в парламенті до виходу з блоку Великобританії.

Явка на виборах склала близько 51 відсотка, повідомили у Європарламенті.

Свіжі дописи

  • Новини

В Укренерго озвучили 4 чинники, через які відключення світла останніми днями стали тривалішими

Останніми днями в Україні зросла тривалість стабілізаційних вимкнень електроенергії. На це вплинули 4 чинники: обстріли росії,… Читати більше

Monday July 1st, 2024
  • Новини

Верховний суд США визнав імунітет експрезидента Трампа у справі про штурм Капітолія

Верховний суд США сьогодні, 1 липня, постановив, що кандидат у президенти Дональд Трамп може претендувати на імунітет… Читати більше

Monday July 1st, 2024
  • Новини

Пропуск українських вантажівок через кордон Польщі відновлюється без жодних дозволів

Митна та прикордонна служби Польщі не вимагатимуть від українських перевізників жодних дозволів на двосторонні перевезення.… Читати більше

Monday July 1st, 2024
  • Новини

Рух “Чесно”: Тищенко майже рік ходив із перевірками від неіснуючої ТСК

Народний депутат Микола Тищенко майже рік здійснював перевірки від тимчасово-слідчої комісії з вирубки лісів «Нацресурс»,… Читати більше

Monday July 1st, 2024
  • Новини

З ТОТ Херсонщини на Україну вдалось повернути 9 дітей

На підконтрольну територію України вдалось повернути дев’ятеро дітей із тимчасово окупованих громад Херсонської області. Про… Читати більше

Monday July 1st, 2024
  • Новини

На півдні протягом місяця окупанти втратили 58 плавзасобів, – речник

Російська армія за місяць втратили 58 плавзасобів на півдні України. Про це повідомив речник ВМС ЗСУ Дмитро… Читати більше

Monday July 1st, 2024

Цей сайт використовує Cookies.