fbpx
Сьогодні
12:37 10 Чер 2024

"Російський прапор знищений": Зеленський розповів про ситуацію на Сумщині у селі Рижівка

Фото: Офіс Президента

Глава Української держави Володимир Зеленський після доповіді Головкома ЗСУ Олександра Сирського заявив, що у селі Рижівка Сумської області росіяни спробували реалізувати операцію пропагандистського характеру. Станом на ранок 10 червня російський прапор у селі знищено.

Про це президент повідомив у Телеграмі, передає Рубрика.

"Що стосується села Рижівка, окупант спробував реалізувати там операцію пропагандистського характеру. Станом на ранок російський прапор у селі знищено, присутності окупанта немає", – розповів Зеленський.

Загалом, за його словами, Сили оборони України на Сумщині повністю контролюють ситуацію.

"Продовжується активність російських диверсійних груп. Їх знищують. І будуть знищувати", – сказав Зеленський.

Президент також повідомив, що на Харківщині тривають наші контрударні дії.

"Бачимо, які кроки планує ворог та яку передислокацію проводить. Будемо відповідати", – відзначив Глава держави.

Найважче нині, за його словами, на Донеччині – там Сили оборони України роблять усе для стабілізації та захисту наших позицій.

Володимир Зеленський подякував всім солдатам, сержантам і молодшим офіцерам, які зараз у боях та на бойових постах і повністю реалізовують наші завдання в цій війні.

Він також додав, що "цей тиждень – надзвичайно важливий для українських міжнародних позицій".

"Дипломатія, щоб досягати необхідних результатів, завжди повинна спиратися на ефективну силу. Саме тому зараз маємо вистояти проти будь-яких російських ударів та провокацій на фронті й у прикордонні. І маємо завдавати окупанту саме таких втрат, які наближають нашу українську перемогу на всіх рівнях", – відзначив Зеленський.

Вкид щодо "окупації" Рижівки

Вчора, 9 червня, Кадиров заявив, що його терористи нібито захопили прикордонне село Рижівка у Сумській області.

Як пояснили аналітики DeepState, насправді населений пункт фактично перебуває у "сірій зоні" й туди вже заходили російські диверсійно-розвідувальні групи (ДРГ).

Ба більше, ситуація в селі не змінювалась від початку повномасштабного вторгнення Російської Федерації.

"Наших там практично не було, а село є сіряком, куди регулярно заходили ДРГ окупантів. Сьогодні "ахмат-чай" опублікував відео, як вони гуляють по селу і б'ють стволкою по навколишніх селах. Вони могли здійснити дану акцію і в будь-який інший день року", – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що Рижівка розташована за річкою і фактично була "сателітом" російського селища Тьоткіно в Курській області.

"Великої доцільності кидати туди сили – немає, адже у такому разі треба контролювати і Тьоткине. Чи планує ворог провести аналогічну як біля Вовчанська операцію – планує. Чи зробить він це – покаже час", – зазначили аналітики.

Також аналітики зауважили, що великої доцільності кидати туди Сили оборони немає.

На їхню думу, такі рухи російських окупантів здатні відтягувати українські резерви з інших напрямків, тому Сили оборони мають бути готові до подібних сценаріїв.

За інформацією Білопільської громади, у Рижівці станом на 22 травня 2024 року ще залишалося 7 людей. Загалом із Білопільської громади та Ворожби в травні евакуювали понад 1500 цивільних.

Голова Білопільської громади Юрій Зарко сьогодні заявив, що у селі Рижівка на Сумщині немає російських військових, а поширене відео не відповідає дійсності.

У РНБО також відреагували на вкид про "захоплення" Рижівки: спроба ворога промацати оборону.

Нагадаємо, за даними, зібраними і проаналізованими аналітиками Інституту вивчення війни (ISW), для розтягнення фронту російська федерація накопичує свої сили на кордоні з Харківською та Сумською областями, щоб відтягнути й закріпити українські сили у районі кордону.

Наразі у Сумській області розширили перелік населених пунктів для евакуації у зоні 10 кілометрів біля кордону з росією.

Українські прикордонники не виключають, що російські загарбники у Сумській області можуть розпочати наступ, як це сталося у Харківській області. Хоча зараз окупанти не мають достатньо сил для цього.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: