Понад 60% громадян України вважають доцільною критику окремих дій влади, – опитування

63% українців вважають, що критика окремих дій влади має бути. При цьому 50% населення переконане, що вона має відбуватися в конструктивних рамках, щоб не розхитувати ситуацію в країні, а третина громадян України (31%) виступають за жорстку і безкомпромісну критику.

Про це свідчать результати опитування, яке провів Київський міжнародний інститут соціології (КМІС) у травні 2024 року, передає Рубрика.

Як зазначають соціологи, восени 2023 року КМІС проводив опитування, за результатами якого 70% українців висловили думку, що необхідно і під час повномасштабної війни критикувати дії влади.

"Опитування засвідчило кардинальні зміни в громадській думці, оскільки на початку повномасштабного вторгнення більшість навпаки виступали за те, що не варто розхитувати ситуацію та критикувати дії влади", – йдеться у повідомленні.

У травні 2024 року КМІС поставив подібне запитання, але з більш деталізованими варіантами відповідей.

"Більшість українців – 63% – вважають, що критика окремих дій влади має бути або бути в конструктивних рамках, які би не розхитували ситуацію в країні (50%), або взагалі зараз не варто допускати критику (13%). Водночас третина українців (31%) вважають, що вже зараз критика має бути жорсткою і безкомпромісною. Решта 5% не змогли визначилися із своєю думкою", – зазначили у КМІС.

При цьому на заході, в центрі й на півдні країни більшість опитаних (62-66%) вважають, що критика має бути в конструктивних рамках або взагалі відсутньою. Водночас на сході ситуація практично паритетна:

  • 49% виступають за більше конструктивну критику,
  • 47% наполягають на жорсткій безкомпромісній критиці.

У рамках цього ж опитування соціологи ставили запитання про довіру Президенту Володимиру Зеленському. Загалом:

  • Зеленському довіряють 59% (з них повністю – 21%, скоріше – 38%),
  • не довіряють – 36% (з них зовсім – 22%, скоріше – 14%).

Лише серед тих, хто зовсім не довіряє Президенту (таких 22% серед усього населення) більшість (62%) вважають, що критика має бути жорсткою і безкомпромісною. І при цьому навіть серед них третина (34%) вважають, що критика має бути щонайменше в конструктивних рамках.

"Уже серед тих, хто скоріше не довіряє Президенту, ситуація змінюється на протилежну. Так, більшість (59%) наполягають на конструктивних рамках для критики (або взагалі проти неї). Підтримують жорстку безкомпромісну критику – близько третини (39%). Серед же тих, хто довіряє Президенту, 76-77% вважають, що критика має бути в конструктивних рамках або відсутньою (проти 18-20%, які говорять про жорстку безкомпромісну критику)", – зазначили у КМІС.

Довідка

Київський міжнародний інститут соціології упродовж 16-22 травня 2024 року провів власне всеукраїнське опитування громадської думки "Омнібус", до якого за власною ініціативою додав запитання про ставлення до критики дій влади. Методом телефонних інтерв'ю (computer-assistedtelephoneinterviews, CATI) на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів опитано 1067 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України (підконтрольна уряду України територія). Опитування проводилося з дорослими (віком 18 років і старше) громадянами України, які на момент опитування проживали на території України, яка контролювалася урядом України. До вибірки не включалися жителі територій, які тимчасово не контролюються владою України, а також опитування не проводилося з громадянами, які виїхали за кордон після 24 лютого 2022 року.

Формально за звичайних обставин статистична похибка такої вибірки (з імовірністю 0,95 і з врахуванням дизайн-ефекту 1,1) не перевищувала 3,4% для показників, близьких до 50%; 3,0% – для показників, близьких до 25%; 2,1% – для показників, близьких до 10%; 1,5% – для показників, близьких до 5%.

За умов війни крім зазначеної формальної похибки додається певне систематичне відхилення. Загалом у КМІС вважають, що отримані результати все одно зберігають високу репрезентативність та дозволяють досить надійно аналізувати суспільні настрої населення.

Нагадаємо, 43% українців вважають, що за 5 років президентства Володимира Зеленського ситуація з демократією в Україні погіршилася: з них 28% переконані, що це відбулося через намагання влади згорнути права та свободи громадян.

Варто нагадати, що у серпні 2022 року понад половина українців вважають, що державі під час війни більше потрібен сильний лідер, а не демократична система управління.

А в вересні 2023 року Президент України Володимир Зеленський заявив, що після перемоги Україна стане іншою. Кордони будуть колишніми, бурхлива демократія залишиться, і, як завжди, свобода буде однією з найбільших у Європі, однак не буде місця тим, хто грабував країну.

Свіжі дописи

  • Новини

Угорський прем’єр пояснив, навіщо приїхав до України

2 липня прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан прибув з візитом до Києва, це пов'язано з головуванням… Читати більше

Tuesday July 2nd, 2024
  • Новини

У британській розвідці пояснили відправку росією тисяч мігрантів на фронт

На війну з Україною москва виправляє тисячі мігрантів з Центральної Азії, щоб не брати до… Читати більше

Tuesday July 2nd, 2024
  • Новини

На Волині створять мандрівну мапу відомого туристичного маршруту для незрячих: у чому рішення

У Рівненській області планують створити мандрівну мапу для незрячих туристичним маршрутом Via Regia. Її можна… Читати більше

Tuesday July 2nd, 2024
  • Новини

НАТО до Києва відправить високопоставленого цивільного чиновника, – ЗМІ

НАТО розмістить високопоставленого цивільного чиновника в українській столиці в межах нових заходів, спрямованих на зміцнення… Читати більше

Tuesday July 2nd, 2024
  • Новини

Головнокомандувач ЗСУ відвідав штурмову бригаду Нацполіції “Лють” на Донеччині

Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський відвідав Об'єднану штурмову бригаду Національної поліції України "Лють". Про це пише… Читати більше

Tuesday July 2nd, 2024
  • Новини

Війська рф обстріляли Херсон: поранені 5 людей

У вівторок вдень, 2 липня, ворожа армія вкотре обстріляла Херсон. Внаслідок російської атаки поранені 5… Читати більше

Tuesday July 2nd, 2024

Цей сайт використовує Cookies.