fbpx
Сьогодні
13:58 10 Чер 2024

Парламент хоче звільнити від покарання за дезертирство у разі повернення до частини

У Верховній Раді зареєстрований проект закону щодо вдосконалення кримінальної відповідальності за злочини проти встановленого порядку несення або проходження військової служби під час дії воєнного стану.

Про це повідомляє Рубрика з посиланням на проект №11322.

Пропонується встановити, що особа, яка під час дії воєнного стану вперше вчинила кримінальне правопорушення, передбачене статтями 407 (Самовільне залишення військової частини або місця служби), 408 (Дезертирство), може бути звільнена від кримінальної відповідальності.

Для цього потрібно, щоб військовий до закінчення досудового розслідування добровільно заявив слідчому чи прокурору про намір повернутися до військової частини або місця служби для продовження служби.

Механізм звільнення від кримінальної відповідальності військовослужбовців можливий лише за умови надання командиром (начальником) військової частини (установи) письмової згоди на продовження проходження військової служби таким військовослужбовцем.

Обґрунтування проекту

Як зазначають автори проекту, згідно статистичних даних, лише упродовж січня-квітня 2024 року зареєстровано 10 584 кримінальних проваджень за статтею 407, та 7 306 проваджень за статтею 408.

Загалом на сьогодні у провадженні органів досудового розслідування перебуває майже 19 тис. кримінальних проваджень за скоєння військових кримінальних правопорушень

Водночас у чинному кримінальному законодавстві відсутні правові підстави для можливості звільнення під час дії воєнного стану військовослужбовців ЗСУ від кримінальної відповідальності за вперше вчинення кримінального правопорушення, передбаченого статтями 407, 408 Кримінального кодексу України та за умови їх щирого каяття та бажання повернутися до проходження військової служби.

Що відомо про залучення засуджених до захисту України від російської агресії

Нагадаємо, 8 травня Верховна Рада остаточно ухвалила законопроєкт №11079-1 про мобілізацію засуджених. У парламенті також пояснили, які засуджені та ув'язнені підлягають мобілізації, а які – ні.

Зазначають, що не будуть мобілізовані засуджені за:

  • умисне вбивство,
  • зґвалтування,
  • сексуальне насильство,
  • за злочини проти основ національної безпеки.

Також корупціонерам не дозволять замінити покарання на можливість воювати.

Крім того, міністр юстиції Денис Малюська повідомив, що законом пропонуватиметься внести зміни до законодавства, надавши засудженим право на умовно-дострокове звільнення від відбування покарання у місцях позбавлення волі за умови, якщо вони служитимуть у лавах Збройних сил за контрактом.

За даними пенітенціарної статистики Ради Європи, станом на січень 2020 року, кількість ув'язнених в Україні складала 52 609 людей.

Станом на кінець травня суди вже розглянули й задовольнили 1843 клопотань, а 775 засуджених вступили на службу до лав ЗСУ.

А перші мобілізовані в'язні, які долучилися до ЗСУ, нині вже проходять злагодження. Дехто з них вже встиг відзначитись тим, що взяв у полон російського окупанта.

Нагадаємо, як раніше повідомляла Рубрика, мобілізовані ув'язнені служитимуть у штурмових підрозділах Сил оборони. З них створять окремі загони.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: