fbpx
Сьогодні
Відео, фото 16:30 10 Чер 2024

Фільм "Свідки. Полон вбиває" про Оленівку покажуть на кінофестивалі Sheffield DocFest у Британії

English version here

У Великій Британії на фестивалі документального кіно Sheffield DocFest відбудеться міжнародна прем'єра документального фільму "Свідки. Полон вбиває", створеного командою Архіву Війни. Показ, а також обговорення за участі команди проєкту, є частиною спеціальної програми фільмів та зустрічей на Шеффілдському кінофестивалі, які досліджують тему фестивалю 2024 року – "Роздуми про реальність".

Про це інформує Рубрика.

Події пройдуть за підтримки програми UK/UA Creative Partnerships відразу після української прем'єри фільму на Міжнародному фестивалі документального кіно про права людини Docudays UA у червні 2024 року.

Російські ресурси повсякчас приписують українським силам відповідальність за воєнні злочини, в тому числі за теракт в Оленівці. У ніч з 28 на 29 липня 2022 року будівля, в якій утримувалися українські військовополонені, була зруйнована вибухом. Свідчення тих, хто перебував у будівлі, недоступні, оскільки вони або досі перебувають у полоні, або загинули. Доступ до місця вибуху був обмежений, лише російським ЗМІ було дозволено в'їзд. Цей фільм зібраний зі свідчень військових, які теж були в полоні в Оленівці, з інтерв'ю з тими, хто чекає на повернення з полону своїх близьких, а також тих небагатьох медіаматеріалів з Маріуполя, які робили очевид(и)ці подій.

Режисерки Марина Рощина і Тетяна Симон розповідають про стрічку:

"Із початку повномасштабного вторгнення команда Архіву Війни записала понад 750 детальних інтерв'ю зі свідками воєнних злочинів росіян. Зазвичай нашими респондентами стають люди, які були прямими свідками подій.

 Проте одного разу до нас звернулася Марія Алєксєєвич, дружина військовослужбовця бригади "Азов", який захищав Маріуполь, тримав оборону на "Азовсталі" і разом із побратимами вийшов у "почесний полон" наприкінці травня 2022 року. Хоча Марія не була безпосереднім свідком цих подій, вона стала голосом свого чоловіка, який зараз не може розповісти свою історію. Ми вирішили зафіксувати історії тих, хто бореться за повернення наших військових з полону, і для кого час зупинився в постійному очікуванні. Так почалася робота над нашим фільмом.

 Також нам вдалося записати інтерв'ю з військовими, які повернувся з полону в результаті обміну і ці інтерв'ю допомогли скласти більш цілісну картину. Герої фільму різні, як і їхні досвіди. Але всіх їх об'єднує історія оборони Маріуполя на початку повномасштабної війни. І ця історія триває".

Після показу фільму "Свідки. Полон вбиває" група експертів, включно з командою проєкту Архіву Війни, обговорить використання свідчень очевидців, етичні аспекти архівного зберігання та потенціал штучного інтелекту в автентифікації історії.

Розклад подій:

Архівування сучасності: "Свідки. Полон вбиває" + розмова

  • Дата: субота, 15 червня
  • Час: 11:00 – 12:36
  • Місце: Showroom – Warner Chappell Production Music Screen 4
  • Деталі: Англійські субтитри протягом усього показу
  • Учасники: Тетяна Симон (співрежисерка – «Свідки. Полон вбиває»), Ріта Бурковська (співрежисерка – «Свідки. Полон вбиває»), Марія Цип'ящук (Архів Війни), Максим Демиденко (Архів Війни) та Шейн О'Салліван (доцент і керівник кафедри кіно та фотографії)
  • Модератор: Ааріф Абрахам (адвокат, письменник і спікер, спеціаліст з міжнародного кримінального права та міжнародного публічного права)

"Свідки. Полон вбиває" + сесія питань та відповідей

  • Дата: неділя, 16 червня
  • Час: 10:30 – 11:36
  • Місце: Showroom – Screen 1
  • Деталі: Англійські субтитри протягом усього показу
  • Сесія питань та відповідей з режисеркою Тетяною Симон

Забронювати квитки можна за посиланням.

Обидві події – показ фільму та панельна дискусія – підтримуються програмою UK/UA Creative Partnerships, створеною Британською Радою та Українським Інститутом з метою продовження і зміцнення співпраці між культурними організаціями Великої Британії та України після Сезону культури Велика Британія/Україна 2022-2023.

Архів Війни – це некомерційна платформа для спільного цифрового збереження, яка створює єдиний реєстр матеріалів, пов'язаних з повномасштабним вторгненням Росії в Україну. Завдяки інноваційним технологічним та методологічним підходам платформа слугує інструментом для українських і міжнародних організацій для збереження історії та справедливого представлення подій у правовому, історичному та культурному дискурсі, встановлюючи основу для істини та справедливості.

Як повідомлялось, у розвідці вважають, що вбивство українських полонених в Оленівці на Донеччині організували найманці ПВК "Вагнера" за особистою вказівкою Євгена Пригожина, не узгодивши це з керівництвом Міноборони росії.

СБУ перехопила телефонні розмови, в яких загарбники підтверджують, що саме російські війська винні у вибуху в колонії окупованої Оленівки, внаслідок якого загинули щонайменше 53 українських полонених.

Нагадаємо, Організація Об'єднаних Націй створила комісію, яка готова розслідувати напад на українську в'язницю в Оленівці.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: