fbpx
Сьогодні
11:14 10 Чер 2024

Авто з "військовими" номерами прорвала кордон на Закарпатті, в Угорщині затримали 32 українців

Фото: Телеграм / Віталій Глагола

Кордон на Закарпатті незаконно перетнув вантажний автомобіль ГАЗ-66 з "військовими" номерами, виїхавши до Угорщини. Тамтешні прикордонники знайшли автівку та затримали 32 громадян України.

Інформацію в коментарі hromadske підтвердила речниця Мукачівського прикордонного загону Леся Федорова, передає Рубрика.

За її словами, подія сталася вдень 9 червня.

Фігуранти "тараном їхали" через ділянку на кордоні, у полі.

Речниця не уточнила, про яку країну йдеться, але закарпатський журналіст Віталій Глагола пише, що невідомі прорвалися саме в Угорщину.

За його даними, подія сталася в районі 225-го прикордонного знаку — на ділянці "Косино" та "Велика Бийгань".

За словами Федорової, рух вантажівки, на якій проглядалися військові номерні знаки, в бік кордону через поле зафіксували за допомогою технічних засобів контролю за місцевістю. Група реагування виявила сліди автомобіля "в бік суміжної країни", каже речниця.

У ході перевірки не встановлено приналежність автомобіля до військових формувань.

Надалі суміжна сторона (імовірно, Угорщина) повідомила про виявлення вантажівки та затримання 32 громадян України.

Окрім цього, прикордонники України затримали кількох людей, які можуть бути причетні до незаконного переміщення фігурантів через кордон.

З ними проводять "фільтраційно-перевіркові заходи".

Речник Держприкордонслужби Андрій Демченко в коментарі РБК-Україна повідомив, щодо незаконного перетину кордону групою осіб з залученням транспортного засобу на ділянці Мукачівського загону на даний час проводиться вся необхідна перевірка.

"Рух вантажівки, на якій проглядалися військові номерні знаки, в бік кордону через поле було зафіксовано за допомогою технічних засобів контролю за місцевістю. Група реагування виявила сліди автомобіля в бік суміжної країни", – розповів Демченко виданню.

За його словами, в ході перевірки також не встановлено приналежність автомобіля до військових формувань.

Він також підтвердив, що надалі суміжна сторона повідомила про виявлення ними транспортного засобу та затримання 32 громадян України. Окрім цього, українські прикордонники затримали кількох осіб, які можливо причетні до незаконного переміщення через кордон цих осіб.

Він також підтвердив, що з ними проводяться фільтраційно-перевірочні заходи.

"Як бачимо, протиправні елементи не полишають спроб з незаконного переміщення осіб через кордон. Натомість самі порушники користуються послугами злочинних організованих груп, які обіцяють їм сприяння за чималі суми коштів", – додає Демченко.

Що відомо про перетин кордону чоловіками

Нагадаємо, після того, як в Україні запровадили військовий стан та оголосили про мобілізацію почастішали випадки незаконного перетину кордону чоловіками призовного віку.

Зокрема, чоловіки намагаються переплисти річку Тиса, яка йде вздовж кордону України та Словаччини. Однак через стрімкий потік води та глибина не завжди дозволяють зробити це вдало – тому прикордонники часто знаходять тіла чоловіків.

Так на початку травня в прикордонній річці Тисі виявили тіла відразу трьох чоловіків. Лише 20 років було наймолодшому з них.

Також повідомлялось раніше, ще дві групи чоловіків призовного віку, які хотіли незаконно виїхати з України, затримали прикордонники. Перша група намагалася перепливти Тису, щоб потрапити до Угорщини, а друга – мікроавтобусом дістатися Молдови.

Українські прикордонники щодня відмовляють у виїзді за кордон близько 150 особам. Деякі з цих осіб не мають потрібних документів для виїзду з України, а інші – не підпадають у категорію пропуску.

Проте в румунській прикордонній поліції підрахували, що з початку повномасштабного вторгнення приблизно 11 тисяч українських чоловіків незаконно перетнули кордон на півночі Румунії, 19 із них загинули.

Варто додати, що через велику кількість сфальшованих документів прикордонники посилили контроль на виїзд чоловіків.  За 2023 рік їх виявлено близько 3 тисяч.

Нагадаємо, у Чернівецькій області військовозобов'язаних чоловіків, затриманих на кордоні за спроби незаконного перетину, негайно доставляють до ТЦК.

Співробітники прикордонної служби мають право викликати поліцію, яка проведе адміністративне затримання і доставить військовозобовʼязаного до центру комплектування.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: