fbpx
Сьогодні
21:43 09 Чер 2024

У Мінекономіки пояснили коли підприємству можуть відмовити в бронюванні працівників: що відомо

Фото: Фейсбук / Ігор Фоменко

В Україні підприємства можуть забронювати своїх співробітників. Проте є ситуації, коли підприємства отримують відмови щодо бронювання.

Про це повідомляє Рубрика з посиланням на заяву заступника міністра економіки Ігоря Фоменка в ефірі телемарафону.

Заступник міністра економіки пояснив, яким є алгоритм бронювання співробітників для бізнесу та в яких випадках, можна отримати відмову.

За словами Фоменка, спочатку підприємства чи організації звертаються до місцевої влади, щоб їх визнали критично важливими. Для отримання такого статусу є сім критеріїв.

"Кожне міністерство чи центральний орган виконавчої влади формує свій перелік критеріїв. Після того, як відповідні служби опрацюють підприємство, видається наказ про визнання його критично важливим", – пояснив він.

Після отримання даного статусу підприємство подає список військовозобов'язаних для бронювання тому центральному органу виконавчої влади або ОВА, яка визнала підприємство критично важливим.

А цей орган направляє списки в Міноборони або інші органи, такі як СБУ чи розвідка, там де військовозобов'язаний стоїть на обліку.

Надалі поданих на бронювання співробітників перевіряють через реєстр Оберіг на відповідність військово-облікових даних і потім направляють Міністерству економіки.

"Мінекономіки перевіряє наявність підстав. Якщо якихось документів не вистачає, ми просимо їх надати. Після цього міністерство видає наказ, який направляє в Міноборони, ТЦК та той органі місцевої влади, який звертався до Міноборони", – пояснив заступник міністра економіки.

Коли підприємству можуть відмовити в бронюванні?

Фоменко пояснив, що у разі, якщо Мінекономіки впевнене, що документи не повністю подані, або є фальсифікація в документах підприємству можуть відмовити від бронювання співробітників.

"У нас є правові підстави не видавати наказ і повернути пакет документів або на доопрацювання, або анулювання попередніх рішень", – пояснив він.

Зазначимо, що Кабінет міністрів України днями дозволив бронювати до 100% працівників в ОПК та енергетиці. Також незабаром уряд має затвердити постанову, в якій має бути передбачене бронювання поліцейських та рятувальників.

Нагадаємо, уряд підтримав постанову, згідно з якою, бронювання від мобілізації стане можливим через "Дію".

Бронювання від мобілізації

Нагадаємо, працівники критично важливих підприємств, органів державної влади можуть бути заброньовані від мобілізації. Зараз це регулюється постановою Кабміну від 27.01.2023 року №76.

Однак Верховна рада ухвалила закон про нові порядки військової служби, мобілізації та військового обліку.

Кабмін протягом місяця з дня публікації закону (з 17 квітня) повинен визначитися з новим порядком бронювання. Зараз уряд працює над розробкою відповідних актів.

У перехідний період Кабмін 7 травня продовжив ще на один місяць строк дії відстрочок від призову на військову службу під час мобілізації, наданих військовозобов'язаним рішеннями Міністерства економіки.

Зазначимо, закон про мобілізацію, який підписав президент Володимир Зеленський, визначає право на бронювання, зокрема, для держслужбовців категорій "А", "Б" і "В", а також не більше ніж 50% військовозобов'язаних в органах місцевого самоврядування.

Крім того, відстрочку зможуть отримати:

  • працівники Нацполіції, НАБУ, ДБР, прокуратури, БЕБ, ДСНС, Державної кримінально-виконавчої служби України, Служби судової охорони судів і деяких інших органів правоохоронної системи;
  • працівники підприємств, установ та організацій, які виконують мобілізаційні завдання;
  • працівники критично важливих для забезпечення потреб війська та економіки чи населення підприємств.
Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: