fbpx
Сьогодні
17:50 09 Чер 2024

США та близько 10 країн Європи отримали від Франції листи-запрошення щодо навчань військових в Україні, - ЗМІ

English version here

Фото: AFP

Президент Франції Емманюель Макрон має намір створити коаліцію для відрядження західних військових інструкторів в Україну. Для цього Париж надіслав союзникам листи-запрошення, у той час, як Сполучені Штати та Німеччина виступили проти ініціативи.

Про це пише Welt з посиланням на джерела, передає Рубрика.

Нещодавно президент Франції Емманюель Макрон казав, що Франція "не буде самотньою" в цій ініціативі, маючи на увазі створення коаліції з кількох країн, які готові долучитися до навчання українських військових на території України.

За інформацією видання, минулого тижня начальник Генерального штабу Франції Тьєррі Буркхард надіслав листи до США та близько десяти європейських країн, зокрема у:

  • Велику Британію,
  • Польщу,
  • Нідерланди,
  • Литву,
  • Латвію,
  • Естонію,
  • Данію,
  • Швецію.

У них він запросив відповідні уряди взяти участь у навчальній місії в Україні.

Водночас Париж проігнорував німецький уряд — жодного листа-запрошення до Міністерства оборони Берліна не надійшло.

Протягом останніх тижнів у Брюсселі коаліція "Світлофор" кілька разів давала зрозуміти під час внутрішніх переговорів, що німецькі солдати не братимуть участі в навчальній місії.

Хоча американці так само не погоджуються з ідеєю Маркона, їм все одно надіслали листа.

Як повідомляють брюссельські дипломати, Макрон все ще намагається здійснити тренувальну місію під егідою вже наявної Місії ЄС з військової допомоги на підтримку України (EUMAM). А втім, для цього необхідно було б змінити мандат місії. І хоча це цілком можливо, у Брюсселі є опір ідеям з Парижа.

Більшість країн ЄС були б проти навчання в Україні, передає Welt.

Разом із тим у дипломатичних колах Євросоюзу говорили про те, що з військового погляду є вагомі причини навчати українських військових у власній країні. Зокрема, тоді навчання було б більш пристосованим до потреб українських військових.

Ініціатива Макрона

Кілька місяців тому президент Франції Еммануель Макрон був першим західним лідером, який припустив можливість відправки західних військ в Україну.

Тоді глава французької держави назвав умови, за яких ця ініціатива може бути реалізована. Зокрема, відправка військ може відбутися в разі нового нападу росіян на Одесу або Київ.

Проте цими днями головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський оголосив, що Франція вирішила направити своїх інструкторів до України.

Він повідомив, що уже підписав документи, які дозволять першим французьким інструкторам невдовзі відвідати українські навчальні центри й ознайомитися з їхньою інфраструктурою та персоналом.

Проте у міністерстві оборони Франції не підтвердили інформацію про відправлення своїх військових інструкторів до України. У відомстві зазначають, що це питання ще опрацьовують.

Рубрика:
Події Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: