fbpx
Сьогодні
13:15 08 Чер 2024

Журналістам вдалося ідентифікувати двох солдатів рф, які причетні до зґвалтування жінок під час окупації

Фото: Скриншот з відео

Журналісти Kyiv Independent встановили двох військових російської армії, які під час окупації Київської та Херсонської областей у березні 2022-го були причетними до зґвалтування двох жінок.

Про це йде мова у документальному фільмі-розслідуванні "Він прийшов знову".

У стрічці розповідають про військового 109 мотострілецького полку так званої "армії" окупованої частини Донецької області – Миколу Сененка. Він брав участь в окупації села Краснівка в Херсонській області.

А також – про єфрейтора 8 роти 37 окремої мотострілецької бригади Надбіта Дабаєва. Він перебував у селі Гавронщина Київської області під час окупації регіону російськими військами.

За інформацією журналістів, обидвоє ідентифікованих російських військових не понесли покарання за скоєні сексуальні злочини.

У червні 2022-го українські правоохоронці оголосили Надбіту Дабаєву заочну підозру за низку інших воєнних злочинів, вчинених під час окупації:

  • викрадення автівок,
  • погрози розстрілу,
  • вбивство цивільного чоловіка.

Дабаєв відмовився відповідати на прямі запитання журналістів щодо його причетності до злочинів, у тому числі до сексуального насилля. У своїх соцмережах він продовжує публікувати світлини у військовій формі та зі зброєю.

За інформацією від бойових товаришів Миколи Сененка, з якими журналіст Kyiv Independent спілкувався під легендою російського слідчого, військовий перебуває в окупованому місті Горлівка, Донецької області.

Окрім цього, у розслідуванні журналісти називають імена керівників, яким підпорядковувалися та були підконтрольними згадані російські військові.

37 бригадою керував полковник Юрій Медвєдєв. Під час окупації Київської області його бригада вчиняла одні з найжорстокіших воєнних злочинів. В Україні військовим оголосили заочні підозри, зокрема, за вбивства, зґвалтування, катування, погрози розстрілами цивільних.

У березні 2022-го Медвєдєв отримав поранення. Але за кілька місяців мав слово на параді до дня перемоги в Бурятії й згодом отримав одну з найвищих державних нагород росії – орден мужності.

109 полк так званої армії окупованої частини Донецької області міг бути підконтрольним 11 десантно-штурмовій бригаді армії рф. На її чолі стояв полковник Денис Шишов. Військовий брав участь у захопленні Херсонської області, мав поранення. Невдовзі отримав звання генерал-майора, а також державну нагороду – героя росії.

Нагадаємо, що 500 громадян України, які постраждали від сексуального насильства під час російського вторгнення, отримають по 3 тисячі євро.

Також у березні перша леді Олена Зеленська заявляла, що від початку повномасштабної війни в Україні зареєстровано 274 справи за статтею "сексуальне насильство".

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: