fbpx
Сьогодні
14:32 08 Чер 2024

NYT: за два роки повномасштабного вторгнення росія знищила близько 210 тисяч будівель в Україні

English version here

Від початку повномасштабного вторгнення 22 лютого 2022 року до грудня 2023 року російська федерація знищила в Україні близько 210 тисяч будівель: найбільше уздовж лінії фронту, яка простягається майже на 1 300 км

Про це пише The New York Times.

Як зазначають у виданні, журналісти разом з науковцями проаналізували супутникові знімки кожної будівлі на території країни, яка була пошкоджена або зруйнована за два роки повномасштабної війни.

Найбільших руйнувань зазнало місто Маріуполь Донецької області, яке перебувало в російській облозі й зараз знаходиться під окупацією.

Серед інших міст, повністю або значно зруйнованих російськими військами:

  • Харків,
  • Мар'їнка,
  • Рубіжне,
  • Бахмут,
  • Ірпінь,
  • Запоріжжя,
  • Оріхів,
  • Херсон,
  • Нова Каховка,
  • Олешки,
  • порти Рені та Ізмаїл.

Також значних руйнувань внаслідок ракетних ударів зазнали Київ, Дніпро, Одеса, Чернігів.

The New York Times також зазначає, що багато руйнувань спричинені й атаками українських військових, зокрема, по окупованих з 2014 року Криму та Донецьку.

"Хоча не завжди можливо визначити, яка сторона несе відповідальність, руйнування, зафіксовані на територіях, підконтрольних Росії, це не порівняти з масштабом руйнувань на українській стороні", — пишуть журналісти.

Нагадаємо, що станом на січень 2024 року сума прямих збитків, які рф завдала інфраструктурі України під час війни, сягнула майже 155 мільярдів доларів.

Що відомо про фіксування збитків, завданих росією

Як повідомляла Рубрика, 17 травня на саміті Ради Європи у Рейк'явіку понад 40 країн і ЄС підписали договір про створення Реєстру збитків, завданих Україні агресією рф.

Він створюється як платформа для міжурядової співпраці, яка діє в інституційних рамках Ради Європи. Реєстр є юридичною особою відповідно до національного законодавства Королівства Нідерландів і України та розташований фізично в Нідерландах.

Своєю чергою міністр юстиції Денис Малюська заявив, що Україна розраховує отримати від росії щонайменше 300 мільярдів доларів США у вигляді репарацій за війну.

Варто додати, що 22 березня 2024 року Реєстр збитків відкрив свій офіс у Києві. Реєстр збитків України було створено у відповідь на резолюцію Генасамблеї ООН про "Сприяння виправленню та відшкодуванню за агресію проти України".

Окрім того, в "Дії" з'явився новий сервіс, завдяки якому можна подати заяву до міжнародного Реєстру збитків, але поки що тільки на знищену або пошкоджену нерухомість.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: