На Хмельниччині через обміління річки з-під води показався міст часів німецької окупації

Через обміління річки Ушиці на поверхні з'явився затоплений міст часів німецької окупації, побудований поблизу села Липи Кам'янець-Подільського району Хмельницької області.

Про це пише Рубрика, посилаючись на "Дністер 1362", сайт "Є".

Як повідомляють, переправу побудували німецькі інженери через ліву притоку Дністра річку Ушицю поблизу села Липи Кам'янець-Подільського району Хмельницької області на початку 1940 років, а дорожнє полотно виклали кам'яною бруківкою.

Фото: Facebook / Дністер 1362

Раніше побачити його могли лише аквалангісти, тепер же споруду видно неозброєним оком.

"Через зменшення рівня води у басейні річки Дністер на поверхні з'явився затоплений міст. Йдеться про Ушицю, ліву притоку Дністра. Рівень води настільки спустили, що оголився старий міст часів німецької окупації", написали у дописі.

Фото: Сайт "Є"

У 1980 роках міст було затоплено через побудову Дністровської ГЕС і підйом води в Дністровському басейні.

Переправу, що десятиліттями була під водою, а нині з'явилася на поверхні, також виявив під час велоподорожі гід-мандрівник Юрій Матюх. Згодом зробив світлини та поділився ними у соціальних мережах.

Фото: Facebook / Дністер 1362

"Міст розташований між селами Липи та Косиківці. Фактично, він з'єднує Староушицьку і Новоушицьку громади", – зазначив він.

Матюх Каже, що інформації про цей міст наразі обмаль. За деякими джерелами, він був зведений ще за часів німецької окупації, але споруджували його українці.

"Свого часу ми проводили тут чемпіонати з підводного мисливства. І коли люди пірнали, казали, що є там гідрологічна споруда. Однак, що за споруда, не було відомо", – каже представник міжнародного агротуристичного кластера "Дністер 1362" Олег Демчук.

Скільки часу ця переправа пробуде на поверхні – також невідомо, адже, завдяки опадам останніми днями рівень води у басейні Дністра хоч повільно, але відновлюється.

Нагадаємо, що рік тому колишньому Каховському водосховищу пророчили стати мертвою пустелею, забрудненою небезпечними відкладами. Втім, тепер там унікальний та єдиний у всій Європі вербово-тополевий ліс.

Якщо його вдасться зберегти, він принесе Україні хороші інвестиції та позитивно вплине на клімат. Читайте про це докладніше у нашому матеріалі: "Річниця теракту на Каховській ГЕС: у світі немає аналогів вербовим лісам, що виросли на дні осушеного водосховища".

Свіжі дописи

  • Новини

Рішення для перемоги: морська піхота отримала п’ять командних пунктів управління безпілотниками

У межах спільного проєкту фонду "Повернись живим" та групи компаній VIDI під назвою "Драйв розвідки"… Читати більше

Saturday July 6th, 2024
  • Новини

У київській картинній галереї відкрилася фотовиставка “Не мовчи. Полон вбиває”

У Національному музеї "Київська картинна галерея" відкрилася фотовиставка "Не мовчи. Полон вбиває", яку присвятили жінкам, що… Читати більше

Saturday July 6th, 2024
  • Новини

Під час останніх атак “Іскандерами” по Одещині та Дніпропетровщині окупанти поцілили по макетах літаків

російські загарбники нещодавно завдали удару по аеродрому в Дніпропетровській області та атакували Одеську: українські захисники… Читати більше

Saturday July 6th, 2024
  • Що відбувається

5 головних рішень тижня — 2500 дронів від Латвії, а українські дрони почнуть купувати через Prozorro

Щосуботи "Рубрика" пропонує короткий дайджест ТОП-5 рішень тижня, які наближають перемогу України: 🇱🇻 У липні… Читати більше

Saturday July 6th, 2024
  • Новини

Українська співачка Федишин на зібрані на концертах $300 тисяч купила 60 авто для ЗСУ

Під час благодійного туру Сполученими Штатами Америки та Канадою, який тривав у травні та червні,… Читати більше

Saturday July 6th, 2024
  • Новини

У столиці відреставрували хрест Софійського собору

У Києві фахівці завершили реставрацію центрального хреста Софійського собору. Про це повідомив перший заступник генерального… Читати більше

Saturday July 6th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.