fbpx
Сьогодні
Фото 12:57 08 Чер 2024

На Хмельниччині через обміління річки з-під води показався міст часів німецької окупації

Через зменшення рівня води у басейні річки Дністер на поверхні з’явився затоплений міст. Фото: Facebook / Дністер 1362

Через обміління річки Ушиці на поверхні з'явився затоплений міст часів німецької окупації, побудований поблизу села Липи Кам'янець-Подільського району Хмельницької області.

Про це пише Рубрика, посилаючись на "Дністер 1362", сайт "Є".

Як повідомляють, переправу побудували німецькі інженери через ліву притоку Дністра річку Ушицю поблизу села Липи Кам'янець-Подільського району Хмельницької області на початку 1940 років, а дорожнє полотно виклали кам'яною бруківкою.

у басейні річки Дністер на поверхні з'явився затоплений міст.

Фото: Facebook / Дністер 1362

Раніше побачити його могли лише аквалангісти, тепер же споруду видно неозброєним оком.

"Через зменшення рівня води у басейні річки Дністер на поверхні з'явився затоплений міст. Йдеться про Ушицю, ліву притоку Дністра. Рівень води настільки спустили, що оголився старий міст часів німецької окупації", написали у дописі.

у басейні річки Дністер на поверхні з'явився затоплений міст.

Фото: Сайт "Є"

У 1980 роках міст було затоплено через побудову Дністровської ГЕС і підйом води в Дністровському басейні.

Переправу, що десятиліттями була під водою, а нині з'явилася на поверхні, також виявив під час велоподорожі гід-мандрівник Юрій Матюх. Згодом зробив світлини та поділився ними у соціальних мережах.

у басейні річки Дністер на поверхні з'явився затоплений міст.

Фото: Facebook / Дністер 1362

"Міст розташований між селами Липи та Косиківці. Фактично, він з'єднує Староушицьку і Новоушицьку громади", – зазначив він.

Матюх Каже, що інформації про цей міст наразі обмаль. За деякими джерелами, він був зведений ще за часів німецької окупації, але споруджували його українці.

"Свого часу ми проводили тут чемпіонати з підводного мисливства. І коли люди пірнали, казали, що є там гідрологічна споруда. Однак, що за споруда, не було відомо", – каже представник міжнародного агротуристичного кластера "Дністер 1362" Олег Демчук.

Скільки часу ця переправа пробуде на поверхні – також невідомо, адже, завдяки опадам останніми днями рівень води у басейні Дністра хоч повільно, але відновлюється.

Нагадаємо, що рік тому колишньому Каховському водосховищу пророчили стати мертвою пустелею, забрудненою небезпечними відкладами. Втім, тепер там унікальний та єдиний у всій Європі вербово-тополевий ліс.

Якщо його вдасться зберегти, він принесе Україні хороші інвестиції та позитивно вплине на клімат. Читайте про це докладніше у нашому матеріалі: "Річниця теракту на Каховській ГЕС: у світі немає аналогів вербовим лісам, що виросли на дні осушеного водосховища".

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: