fbpx
Сьогодні
15:09 07 Чер 2024

Зеленський та Байден у столиці Франції розпочали переговори

Фото: Лідії Таран

Президент Володимир Зеленський, який наразі перебуває з візитом у Франції, розпочав переговори з американським лідером Джо Байденом.

Про це повідомляє Рубрика з посиланням на Twitter-акаунт кореспондента CNN Наташу Бертран.

Зокрема у переговорах беруть участь:

  • міністр оборони Сполучених Штатів Америки Ллой Остін,
  • державний секретар Ентоні Блінкен.

"Байден оголосив про новий пакет допомоги Україні у розмірі 225 мільйонів доларів, за що Зеленський подякував йому", – заявив кореспондент.

Фото: Лідії Таран

Репортер Білого дому Сеунг Мін Кім відзначила, що під час зустрічі Байден вибачився за багатомісячну затримку зі схваленням зброї для України. Зокрема він додав, що Штати "все ще в справі".

Байден сказав Зеленському, що він перепрошує перед українським народом за той період, коли військова допомога не надходила.

"Я прошу вибачення за тижні незнання, чи буде прийнято з точки зору фінансування, тому що ми мали проблеми з ухваленням законопроекту, який ми повинні були прийняти, в якому були гроші від деяких наших дуже консервативних членів, які затримували його, але ми зробили це", – сказав Байден.

Президент США наголосив, що американський народ підтримує Україну в довгостроковій перспективі.

"Ви знаєте, ви не схилилися, ви взагалі не поступилися, ви продовжуєте боротися у спосіб, який просто дивовижний, просто чудовий – і ми не збираємося вас залишати", – сказав він.

Зазначимо, що нова допомога від США, за інформацією ЗМІ, зокрема міститиме:

  • боєприпаси для реактивних артилерійських систем HIMARS;
  • мінометні системи й артилерійські снаряди;
  • ракети для систем протиповітряної оборони HAWK;
  • зенітні ракети Stinger;
  • протитанкові системи Javelin і AT-4;
  • 155-мм гаубиці;
  • бронетехніку;
  • патрульні катери;
  • вибухівку та додаткові запчастини.

До слова, перед цим видання Associated Press писало, що озброєння із нового пакета українська армія зможе зокрема застосувати для завдання ударів по "загрозам всередині Росії, аби захистити місто Харків.

Також для того, щоб зброя швидко потрапила на поле бою в Україні, її передадуть із наявних запасів США.

Як повідомлялось, Джо Байден під час виступу у Нормандії подякував українцям за мужність та пообіцяв подальшу підтримку.

Візит Зеленського до Франції

Вчора, 6 червня, український президент прибув до Франції, щоб взяти участь у заходах, які присвячені 80-річчю висадки союзників у Нормандії.

А 7 червня президент Франції Еммануель Макрон прийме Президента України Володимира Зеленського в Єлисейському палаці в Парижі. Макрон та Зеленський обговорять у Парижі потреби України.

Також переговори між президентами США й України нещодавно анонсував радник Білого дому з питань національної безпеки Джейк Салліван. Він розповів, що загалом очікується дві зустрічі лідерів держав.

Також стало відомо, що Зеленський візьме участь у саміті G7 13-15 червня в Італії.

Окрім того, наступного вівторка, 11 червня, глава України Володимир Зеленський прибуде до столиці Німеччини Берліну, і в ході візиту має виступити з промовою в Бундестазі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: