fbpx
Сьогодні
16:30 07 Чер 2024

Потенціал сонячної та вітрової енергії в Україні перевищує поточний попит на електроенергію майже у 150 разів, - дослідження Greenpeace

English version here

Навіть 1 % придатної для цього території може задовольнити всі потреби українців в електроенергії. Такий висновок випливає з нового дослідження Інституту сталого майбутнього при Сіднейському технологічному університеті, створеного за дорученням Greenpeace.

Про це інформує Рубрика.

У чому проблема?

Удари, яких росія завдає по Україні, спричинили багато горя мирному населенню, перевернувши догори дриґом життя багатьох. Безперебійне постачання електроенергії та тепла стало неабиякою проблемою для багатьох домогосподарств, адже росія систематично цілить в об'єкти критичної інфраструктури. Лише станом на ранок 11 квітня 2024 росія випустила 18 ракет та 38 дронів для того, щоб знищити українську енергетику. Ситуація, що склалася, вимагає негайного винесення питань енергетичної стійкості країни на перші рядки політичного порядку денного.

На думку Greenpeace, неабияку роль тут може відіграти енергія з відновлюваних джерел. Зокрема, йдеться про енергію сонця та вітру, адже саме ці технології наразі здатні стати найвагомішим, найдешевшим та екологічно чистим внеском у відновлювані джерела енергії. Крім того, ширше використання енергії вітру й сонця відкриває величезні економічні перспективи.

Неабиякий розмір території та значна протяжність суходолу відкривають для України можливість не лише бути енергетично самодостатньою, але й стати значним експортером зелених електроенергії та водню. До того ж є значний політичний інтерес до енергетичної співпраці та торгівлі з державами Європейського Союзу.

З огляду на це Greenpeace Німеччини звернувся до провідних науковців з Інституту сталого майбутнього Технологічного університету Сіднея та попросив їх здійснити оцінку та розрахунки стосовно потенціалу сонячної та вітрової енергетики в Україні. Отримані  результати вражають і, маємо надію, стануть поштовхом у дискусії про напрям майбутньої енергетичної політики України.

Яке рішення?

Аналіз потенціалу сонячної та вітрової енергетики в Україні було проведено на основі цифрових мап Геоінформаційної системи (ГІС). Основна мета картування ГІС полягає у тому, щоб визначити доступність ресурсів для сонячної та вітрової енергетики. За орієнтир для розрахунків взято споживання електроенергії українцями у 2021 році, до початку повномасштабного вторгнення.

Головні дані дослідження:

  • Україна може задовольнити свій попит на електроенергію, використовуючи лише 1% придатної для сонячних і вітрових установок території;
  • Сонячні електростанції в Україні потенційно можуть виробляти 5,084 ГВт сонячної енергії. Це в 60 разів більше, ніж запропоновані українським урядом 83 ГВт у "Плані Україна" (211 сторінка);
  • Україна має величезний потенціал сонячної та вітрової енергії, який перевищує поточний попит на електроенергію (125 ТВт-год/рік) майже у 150 разів.
  • Україна може мати значний надлишок для експорту енергії. Щоб використати цей економічний потенціал, необхідно зміцнити існуючі лінії електропередач і побудувати нові, що сприятиме кращій інтеграції з країнами ЄС. До 2030 року ці зусилля можуть створити близько 20 000 нових робочих місць.

Як це працює?

 У дослідженні оцінюється потенціал наземної вітрової та сонячної енергетики за двома різними сценаріями. У Сценарії № 1 розглядаються всі придатні для сталого використання та геологічно придатні земельні ділянки країни.

У Сценарії № 2 до уваги беруться лише придатні території в межах максимум 10 кілометрів від найближчої високовольтної лінії електропередач. У межах цього сценарію виявилося, що 0,46 % сонячного та 0,4 % вітрового потенціалу достатньо для забезпечення енергією всієї країни.

Навіть за більш реалістичного припущення, що доступними є лише території в радіусі 10 кілометрів від високовольтної лінії електропередач, достатньо одного відсотку території країни для покриття потреб в електроенергії за рахунок вітрової та сонячної електроенергії. Нагадаємо, що за орієнтир для розрахунків взято споживання 2021 року, до початку війни.

"Сонячна та вітрова енергетика виявилися особливо придатними для захисту населення України від блекаутів внаслідок масових російських атак на енергетичну інфраструктуру. Крім того, ці потужності можна розвивати швидко і за доступними цінами", – стверджує Андре Бьолінг, експерт з енергетики Greenpeace Німеччини, – Тим не менш, потенціал відновлюваних джерел енергії в Україні продовжує залишатися вкрай недооціненим. Європейська Комісія та український уряд повинні значно збільшити амбіції щодо використання відновлюваних джерел енергії, виходячи зі своїх власних інтересів".

Нагадаємо, Кабінет міністрів схвалив порядок, що встановлює правила застосування графіків відключення світла, який почне працювати з 24 червня. В уряді сподіваються, що це дасть можливість забезпечити "справедливі графіки".

Як повідомлялось, через російські обстріли українських енергетичних об'єктів, до зими мешканці країни, ймовірно, проводитимуть більшу частину дня без світла.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: