fbpx
Сьогодні
10:58 07 Чер 2024

Енергетики запускають додатковий блок АЕС, ситуація в енергосистемі покращиться

Фото: atom.gov.ua

Голова "Укренерго" Володимир Кудрицький заявив, що в ніч проти 8 червня в роботу вийде додатковий блок однієї з атомних електростанцій. Це ненадовго покращить ситуацію в енергосистемі.

Про це він розповів в етері ток-шоу УП, передає Рубрика.

"Ми очікуємо, що в ніч з п'ятниці на суботу вийде в роботу додатковий блок на АЕС і це на два тижні дасть приємну приварку до потужності, якою ми володіємо по всій енергосистемі", — сказав Кудрицький.

За його словами, графіки не зникнуть, але стануть "м'якші" по всій енергосистемі.

Голова «Укренерго» зазначив, що з цим виведенням в роботу енергоблока областям буде легше дотримуватися лімітів. Але, на його думку, це покращення буде тимчасовим, адже попереду ще липень, коли на навантаження енергосистеми впливатиме спека.

Раніше міністр енергетики Герман Галущенко зазначав, що на сьогодні ситуація в енергосистемі гірша, ніж у 2022 році.

"Найбільших руйнувань завдано об'єктам теплової та гідрогенерації, значно пошкоджено об'єкти системи передачі. Загальні втрати системи — до 9 ГВт потужності.

Ситуація наразі значно гірша, ніж у 2022-2023 роках. Застосовуються обмеження для споживачів. Ми готуємося до досить складної ситуації взимку", пояснив міністр.

Окрім цього, Галущенко підкреслив, що атомна генерація на сьогодні залишається базовою для України. Він підкреслив, що зараз проводяться роботи, аби взимку працювали усі 9 атомних енергоблоків та додав, що це "наш спосіб вижити".

Ситуація з постачанням електроенергії в Україні

Відключення електроенергії в країні здійснюються внаслідок агресивних атак росії на енергетичну інфраструктуру України протягом останніх місяців. Внаслідок цих атак ворог завдав значної шкоди українській теплоенергетиці.

З 22 березня до 8 травня росіяни п'ять разів цілеспрямовано атакували всі великі теплові та гідроелектростанції України. Через атаки були знищені декілька ТЕС, зокрема:

А в ніч проти 1 червня російські військові здійснили вже шосту масовану атаку на українську енергосистему з березня. Окупанти завдали ударів по енергооб'єктах у Запорізькій, Дніпропетровській, Донецькій, Кіровоградській та Івано-Франківській областях.

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль закликав громадян України ощадливо використовувати електроенергію. Він зазначив, що це має стати новою звичкою та новою нормою для всіх. Зазначимо, що побутова енергоефективність означає, що людина використовує менше енергії для потреб, але не обмежує їх.

Варто додати, що Кабінет міністрів схвалив порядок, що встановлює правила застосування графіків відключення світла, який почне працювати з 24 червня. В уряді сподіваються, що це дасть можливість забезпечити "справедливі графіки".

У Міненерго також заявили, що додаткові кошти, які отримають енергетики за рахунок підвищення тарифу на електроенергію для населення, будуть спрямовані на ремонтну кампанію та відновлення державної генерації.

Окрім того, компанія ДТЕК активно працює над тим, щоб переконати світову спільноту допомогти Україні відновити пошкоджені внаслідок масованих російських атак енергетичних об'єктів.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: