fbpx
Сьогодні
15:27 07 Чер 2024

До списку нематеріальної культурної спадщини включили весільний обряд Рівненщини

Фото: Рівненська ОВА

На Рівненщині розповіли про весільний обряд. Він увійшов до списку нематеріальної культурної спадщини України.

Про це повідомляє Рівненська ОДА, передає Рубрика.

"Весільний обряд Рівненщини увійшов до списку нематеріальної культурної спадщини України. Цей обряд відбувається на весіллях у громадах Рівненщини та Волині після так званого "викупу" нареченої, її коси чи туфельки", – йдеться у повідомленні.

Як зазначається, вперше "Читання Корони" зафіксоване ще у 1930-му році. Читець тримав на тарілці квітку з довгою білою стрічкою, яка символізувала довге і щасливе сімейне життя.

Читалася "Корона", старший стрітник (головний сват) із озвученням кожного куплету ступав крок у напрямку нареченої.

Коли всі куплети було прочитано, мати нареченої забирала з тарілки квітку зі стрічкою й чіпляла її молодій під фату, а читець розбивав тарілку на дрібні друзки "на щастя".

Текст "корони" в серйозній та жартівливій формі мав характер напутніх слів молодій сім'ї із мудрими життєвими правилами та побажаннями.

Підкреслюється, що цей обряд існує донині. Його можна побачити на сучасних весіллях, але кількість куплетів сучасної "Корони" скоротилася. Тексти змінюються кожним поколінням, додаються сучасні терміни й актуальні сюжети.

Нагадаємо, практику охорони гуцульского орнаменту додали до переліку нематеріальної культурної спадщини.

До переліку культурної спадщини України також внесли обуховицьке ткацтво.

Також, до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України увійшла традиція приготування та споживання обрядових хлібів до Дня Святого Георгія села Криничне (Одеська область).

Окрім цього, департамент охорони культурної спадщини вніс Вознесенський печерний комплекс до Переліку об'єктів культурної спадщини Києва за видом археологія.

А нещодавно міністерство культури та інформаційної політики повідомило, що до Національного переліку нематеріальної культурної спадщини України додали 4 нових елементи, зокрема традиційний танець кримських татар.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: