fbpx
Сьогодні
12:59 06 Чер 2024

Угорщина візьме участь у саміті миру у Швейцарії, - Сійярто

English version here

Угорщина братиме участь у саміті миру у Швейцарії 15-16 червня. Країна буде представлена ​​на заході на рівні міністра закордонних справ.

Про це повідомляє Рубрика з посиланням на заяву міністра закордонних справ Угорщини Петера Сійярто

"Причина нашої участі в тому, що ми абсолютно на боці миру, а тому ми беремо участь у всіх заходах, де мир стоїть на порядку денному", – сказав угорський міністр.

Відповідаючи на запитання журналіста, він повідомив, що Угорщина буде представлена ​​на конференції на рівні міністра закордонних справ.

"Ми поважаємо мирні зусилля Швейцарії, ми будемо брати участь на рівні міністра закордонних справ", – додав він, також зазначивши, що говорити про мир завжди корисно.

Водночас він висловився і про відсутність росії на саміті.

"Ми вважаємо, що реальних результатів можна очікувати, якщо всі будуть за столом переговорів", – констатував він.

Зазначимо, що кілька днів тому Сійярто повідомляв, що Угорщина ще не вирішила чи братиме участь у Глобальному саміті миру у Швейцарії, оскільки не вважає війну в Україні "своєю", а на зустрічі не будуть присутні обидві сторони протистояння.

Міністр зазначив, що Угорщина "поважає швейцарські зусилля з досягнення миру", але "водночас питання в тому, чи має мирна конференція сенс, якщо відсутні сторони війни".

"Якщо не обидві сторони війни представлені, я думаю, це законне питання, чи має вся конференція сенс з погляду кінцевої мети, а саме, – прагнення до миру. Тому ми вважаємо, що мирна конференція має реальний сенс і дає найбільшу надію на мир, якщо обидві сторони сидять за столом", – сказав Сіярто.

Глава угорського МЗС також зазначив, що західні або інші європейці схильні вважати війну в Україні своєю війною та що "вони теж перебувають у стані війни з Росією". І підкреслив, що Будапешт інакшої думки.

"Росія не нападала на нас. Ми не в стані війни. Україна не бореться за нас. Якби на нас напали, це була б інша ситуація, але на нас не нападали, як і на інші держави Європейського Союзу. Генеральний секретар НАТО говорив дуже чітко, що жоден із союзників альянсу не перебуває під військовою загрозою. Тож якщо ми не перебуваємо під військовою загрозою, то чому ми вважаємо, що це наша війна?", – зазначив Сіярто.

Позиція Угорщини щодо України

Як відомо, Угорщина й Україна майже не вели контактів на високому рівні після повномасштабного вторгнення росії у лютому 2022 року. Однак вони активізувались на різних рівнях.

Раніше Зеленський заявив, що під час короткої зустрічі в Аргентині він просив Орбана назвати хоча б одну причину, чому Україна не має бути в ЄС.

Оскільки раніше угорський лідер також зазначив, що має ще 75 можливостей заблокувати процес вступу України, оскільки кожен етап вимагає одноголосного схвалення членів ЄС.

Варто зазначити, що ЄС схвалив виділення Угорщини 10 млрд євро. Однак, будь-яке подальше виділення коштів, швидше за все, зустріне жорсткий опір. Інші 20 млрд євро, які належать Угорщині, утримуються відповідно до окремої процедури, яка дає Брюсселю необхідні важелі.

Також Угорщина затримує ухвалення законодавства, яке б дозволило Україні отримати від Європейського Союзу до 2 мільярдів євро на озброєння користуючись прибутками від заморожених російських активів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: