fbpx
Сьогодні
17:21 06 Чер 2024

Мобілізація 18-річних: Стефанчук запевнив, що на сьогодні жодних пропозицій не надходило

Фото: Reuters

Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук вважає, що поки що немає підстав для зниження призовного віку до 18 років.

Про це він сказав на брифінгу 6 червня, передають LB.

"Станом на зараз жодних офіційних заяв, повідомлень, звернень, пропозицій [про зниження призовного віку] до українського парламенту в межах суб'єктів законодавчої ініціативи не надходило", наголосив Стефанчук.

Спікер Верховної Ради додав, що війна — це "страшна математика людського ресурсу, людей", а тому ВР ухвалила закони, щоб зробити мобілізацію справедливою і "щоб людей перестали хапати на вулицях".

Що відомо про зменшення призовного віку

Нагадаємо, що 2 квітня президент України Володимир Зеленський підписав закон щодо зменшення граничного віку перебування призовників на військовому обліку з 27 до 25 років, який Верховна рада схвалила у травні 2023 року.

Згідно з пояснювальною запискою, донині на строкову військову службу призиваються придатні для цього за станом здоров'я громадяни, яким до дня відправлення до військових частин виповнилося 18 років, та старші особи, що не досягли 27-річного віку і не мають права на звільнення або відстрочку.

При цьому на військовий облік підлягають взяттю громадяни, які досягли 27-річного віку під час перебування на військовому обліку призовників.

Завдяки принятому закону під час дії режиму воєнного стану немає потреби в перебуванні громадян на військовому обліку призовників до 27 років.

Варто додати, що станом на 5 червня, за даними Міністерства оборони, близько 1 мільйона 600 тисяч військовозобов'язаних оновили свої дані, з них понад 1 млн 400 тисяч – через додаток "Резерв+".

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: